NAKON SEDAM GODINA: Iran otvorio ambasadu u Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija zatvorila je ambasadu u Teheranu i konzulat u Mashhadu u januaru 2016. godine nakon što su se našli na udaru demonstranata nakon pogubljenja istaknutog saudijskog šiitskog klerika šeika Nimra Al-Nimra.

  • Svijet

  • 06. Jun. 2023  

  • 0

Iran je danas ponovno otvorio svoju ambasadu u saudijskoj prijestolnici Rijadu, sedam godina nakon što je zatvorena zbog diplomatskog raskola, javlja Anadolija.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Alireza Begdali i izaslanik Irana u Džedi Hassan Zarnagar Abargoui prisustvovali su ceremoniji otvaranja.

Iran će sutra svečano ponovno otvoriti i svoj konzulat u saudijskom lučkom gradu Džedi.

Najavu o ponovnom otvaranju iranskih diplomatskih misija u Saudijskoj Arabiji dao je u ponedjeljak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani nakon sastanka najviših iranskih i saudijskih diplomata na marginama sastanka BRICS-a u Južnoafričkoj Republici.

Dvije zemlje Perzijskog zaljeva složile su se obnoviti diplomatske veze u martu nakon dvogodišnjih pregovora uz posredovanje Iraka i Omana.

Kina je posredovala u završnoj rundi pregovora, nakon koje je uslijedio sastanak ministara vanjskih poslova u aprilu u Pekingu, koji su se službeno dogovorili o ponovnom otvaranju diplomatskih misija u dvjema zemljama.

Saudijska Arabija također navodno vrši pripreme za ponovno otvaranje svojih diplomatskih misija u Iranu, ali plan još nije finaliziran.

Saudijska Arabija zatvorila je ambasadu u Teheranu i konzulat u Mashhadu u januaru 2016. godine nakon što su se našli na udaru demonstranata nakon pogubljenja istaknutog saudijskog šiitskog klerika šeika Nimra Al-Nimra.

Krajem prošlog mjeseca, Iran je imenovao visokog diplomata Alireza Enayatija za novog ambasadora u Saudijskoj Arabiji. Enayati je vodio odjel za Perzijski zaljev u iranskom Ministarstvu vanjskih poslova, a prethodno je bio iranski ambasadr u Kuvajtu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...