VEĆINA TIJESNA. ALI JE ZATO KONTO "PREŠIROK"; MJESEC BEZ SJEDNICE: Zašto već duže vrijeme ne zasjeda Parlament FBiH?

Međutim, vladajuća većina je sigurna, kažu iz SDP-a. Na sastanak većine kojem su prisustvovali članovi rukovodstva Igor Stojanović i Lidija Bradara, nije pozvan treći član Refik Lendo.

  • Politika

  • 07. Jun. 2023  07. Jun. 2023

  • 0

Do kraja mjeseca biće održana sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, poručila je predsjedavajuća ovog doma.

Nakon što dom nije zasjedao više od mjesec, mogla bi se očekivati bolja dinamika rada, stav je većine.

Međutim, opozicija smatra kako je i dalje ta većina tijesna i da većina zakona neće proći parlamentarnu proceduru, prenosi BHRT.

Sjednice parlamenta nisu održane više od mjesec.

Iz rukovodstva Zastupničkog doma kažu da su blokade s uspostavom izvršne vlasti sad preslikane i na rokove za usvajanje zakona. Neki od zakona nisu usvojeni ni za osam godina mandata prethodne vlade.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma, kaže da je mjesec rada nove vlade nedovoljan da bi se oni usvojili, stoga parlament može raditi u ovakvoj situaciji na dva načina.

"Usvojiti odmah sve i da to onda bude neprovodivo. Onda se okrivljuju neke institucije ili drugi nivoi vlasti zašto to ne provode. I drugi način rada koji je odabrala nova većina, da ispitamo šta usvajamo te kakva će biti dinamika implementacije toga što usvojimo, da to ne bude mrtvo slovo na papiru. Sad, u drugoj polovini juna, imat ćemo upravo takvu sjednicu, ističe predsjedavajuća ZD PFBiH Mirjana Marinković Lepić.

Međutim, upitno je hoće li dinamika koja će uslijediti i nadoknaditi izgubljen maj u kojem sjednica nije održana. Za opoziciju sve ovo ne daje mnogo optimizma.

"Parlamentarnoj većini je bilo očigledno bitno sve vrijeme da se dočeka ta odluka visokog predstavnika, da se imenuje vlada - što su i uradili bez političkog dogovora koji je bio jedno ispravno rješenje i nakon toga imamo ponovo srah da ta većina, koja je tijesna, nema dovoljno ruku da usvoje to što kane progurati u parlamentarnoj proceduri", kaže Alma Kratina, zastupnica DF-a u Zastupničkom domu PFBiH.

Međutim, vladajuća većina je sigurna, kažu iz SDP-a. Na sastanak većine kojem su prisustvovali članovi rukovodstva Igor Stojanović i Lidija Bradara, nije pozvan treći član Refik Lendo.

"Ovo je sastanak većine. Gospodin Lendo i njegova stranka nisu dio većine i to je razlog zbog čega nije pozvan. To su iste one kritike prije formiranja vlade, kako je nešto neustavno, a da je tako on bi podnio već davno prijavu", rekao je prošle sedmice Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije BiH (SDP).

Najavljena sjednica Zastupničkog doma, ujedno je i prva nakon formiranja Federalne vlade. A bolja dinamika rada parlamenta bi se mogla očekivati tek na jesen, kaže politički analitičar Milan Sitarski.

“Poslije formiranja izvršne vlasti na federalnom nivou očekivano je da bude nešto slabija dinamika rada parlamenta, jer su sve stranke fokusirane tom konstituisanju i početku rada izvršne vlasti u novom mandatu. Prava dinamika će se postići od 1. 9. pa nadalje. I da nema tu ništa dramatično i da će dosadašnja većina izdržati pun mandat i ne vidim nekih raskola”, smatra Sitarski.

Iako nisu održavali sjednice više od mjesec, plaće zastupnicima, delegatima i rukovodstvu nisu izostale. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...