DOBRODOŠAO U KLUB: SAD i EU razmatraju sankcioniranje Kurtija

Prema tekstu prijedloga, zapadna zajednica je izgubila strpljenje i traži "jasan odgovor Vlade Kosova, da li je partner transatlantskoj zajednici ili nije".

  • Regija

  • 07. Jun. 2023  

  • 5

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija razmatraju dvije faze mjera protiv Kosova ako ono ne ispoštuje njihove zahtjeve za rješenje situacije na sjeveru zemlje, uključujući sankcije premijeru Albinu Kurtiju i ministru unutrašnjih poslova Xhelala Sveclija, navodi se u internom dokumentu američke vlade koju je objavio "Euronews Albania".

Prva faza sankcija predviđala bi zamrzavanje fondova EU, obustavljanje procesa vizne liberalizacije, prijema u Vijeće Evrope, suspenziju američkih fondova, ali i drugih zapadnih projekata.

Druga faza bi predviđala da saveznici Kosova pasivno pristupe kampanji Srbije za oduzimanje priznanja, kao i reorganizaciju međunarodnog vojnog prisustva i ozbiljno smanjenje američkog kontingenta i isključenje Kosova iz pojedinih međunarodnih organizacija.

Takođe je upozoreno da bi mogle biti uvedene sankcije protiv Kurtija i Svecle. Obje osobe se mogu proglasiti "nepoželjnim" na osnovu toga da "predstavljaju prijetnju po sigurnost i mir", prenosi vodeći kosovski dnevni list Koha.

U dokumentu se navodi da "transatlantska zajednica ima vitalnu potrebu da spriječi još jednu krizu... Pokretanjem francusko-njemačkog plana postojalo je uvjerenje da će nastati problemi sa srpskom stranom, kao tvrdoglavom i nekonstruktivnom".

Dalje piše da "niko nije očekivao da će Vlada Kosova biti ta koja će svojim djelovanjem promovirati nesigurnost i podsticati krize i sukobe".

Prema tekstu prijedloga, zapadna zajednica je izgubila strpljenje i traži "jasan odgovor Vlade Kosova, da li je partner transatlantskoj zajednici ili nije".

Nadalje se navodi da biti partner znači bezuslovno ispunjavati sve obaveze, a "neispunjavanje znači posljedice".

Dokument je kritizirao Vladu i opoziciju. "Nisu uspjeli duboko shvatiti ozbiljnost situacije i stvarnu opasnost za Kosovo". Zatražen je jasan i deklarativni stav opozicije kada se radi o ispunjavanju obaveza Kosova u dijalogu. "Činjenica da opozicija to ne čini podstiče nepovjerenje i guši oportunizam", navodi se u dokumentu.

Na kraju teksta se kaže da "ako Kosovo ne ispuni svoje obaveze, rizikuje svoju budućnost".

Na pitanje o ovom izvještaju, ministar finansija Hekuran Murati je na konferenciji za medije u srijedu rekao da ne zna za takvu listu, pa čak ni "ni za kredibilitet takvih lista".

Glasnogovornik Evropske komisije rekao je da "ne komentiraju takva curenja informacija, a posebno ono što se navodi da su navodni dokumenti trećih zemalja u vezi s navodnim akcijama EU".

KOHA je poslala pitanja američkoj ambasadi na Kosovu o ovom pitanju. Čim bude odgovora, članak će biti ažuriran, stoji u objavi najjačeg kosovskog dnevnog lista, prenosi Politički.ba.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...