NES BiH PROZVAO NEŠIĆA: "Ministar (ne)sigurnosti ne zna čime su zadojena djeca koja su danas u Siriji"

"Njegov priroritet trebaju biti sva djeca i žene koja imaju pravo konzumirati pravo zaštite države BiH i Ministarstva koje predstavlja, pa i ona koja se nalaze u Siriji.

  • Mini market

  • 07. Jun. 2023  

  • 4

Narodni evropski savez (NES) BiH oglasio se saopštenjem povodom izjave koju je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić dao za N1 televiziju.

"Moj prioritetni zadak je sigurnost naše djece. Kada to kažem, mislim na djecu koja žive i koja su rođena u BiH. Ja ne znam čime su zadojena djeca koja su danas u Siriji i ne znam da li će biti sigurnosna prijetnja po sigurnost BiH, naše djece ili moje djece.

Neću dozvoliti njihov povratak ni za sve naše državljane ako se ustanovi da su sigurnosna prijetnja i neću im dozvoliti povratak u BiH dok sam ministar", poručio je Nešić.

Iz NES-a BiH podsjećaju Nešića da je on ministar sigurnosti, a ne ministar nesigurnosti BiH.

"Njegov priroritet trebaju biti sva djeca i žene koja imaju pravo konzumirati pravo zaštite države BiH i Ministarstva koje predstavlja, pa i ona koja se nalaze u Siriji.

Bez obzira 'čime su djeca zadojena' u Siriji, ona su zaštićena Ustavom BiH, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, koja ima supremaciju nad svim drugim zakonima u BiH, a Evropska konvencija o ljudskim pravima je inkorporirana u Ustav BiH.

Bitno je podsjetiti ministra Nešića da je BiH obavezna u skladu sa domaćim pravnim aktima, od kojih je najznačajniji Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH i Zakon o zabrani diskriminacije BiH, te Ustav BiH, kao najviši pravni akt države koji zabranjuje svaki vid diskriminacije, između ostalih i na osnovu spola, (te različitim međunarodnog dokumentima u oblasti rodne ravnopravnosti i ljudskih prava žena koje je potpisala i ratificirala), obezbijediti jednaka prava i jednake mogućnosti svim svojim građanima i građankama, pa tako i jednaka prava, mogućnosti i odgovornost povratnicima i povratnicama sa stranih ratišta.

Za pripadnike ID-a i drugih terorističkih grupa procedura je uglavnom jasna i ista za sve države, jer poslije identifikacije slijedi deportacija i suđenje.

Podsjećamo ministra Nešića da je Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a, pozvala države članice da preuzmu odgovornost za djecu koja su njihovi građani ili su rođeni u njihovim državama, te da poduzmu mjere kako bi spriječili djecu da postanu apatridi.

Već ranije je Vijeće Evrope upozorilo BiH da će morati primiti natrag sve svoje državljane i državljanke koje su boravili u Siriji tokom ratnih dešavanja, naravno da se ova obaveza BiH treba, bez diskriminacije po osnovu spola, odnositi jednako i na muškarce i na žene.

NES BiH podržava da svaka država, pa tako i BiH ima svoje mehanizme provjere da li određena osoba predstavlja opasnost po društvo ili ne, na osnovu kojih treba da postupa, ali na način kako je to prezentirao ministar (ne)sigurnosti Nešić je protivno međunarodnom i domaćem pravu.

NES BiH smatra, kao što je to i u ranijem periodu navodilo MS BiH, da su ispunjeni svi neophodni uvjeti u zakonodavnim i institucionalnim okvirima. S tim u vezi, država BiH mora da pripremi, organizira i operacionalizira proces repatrijacije, reintegracije, rehabilitacije i resocijalizacije državljana Bosne i Hercegovine iz zone sukoba Sirije i Iraka.

Sam proces podrazumijeva: Plan repatrijacije koji detaljno uređuje procedure za siguran, human i kontroliran povratak državljana BiH iz Sirije i Iraka, sigurnosne provjere, utvrđivanje identiteta i državljanstva osoba koje su predmet repatrijacije, pružanje diplomatsko konzularne, pravne i humanitarne pomoći državljanima Bosne i Hercegovine.

O ovim zakonskim procedurama i pravnoj zaštiti žena i djece ministar Nešić je morao da zna i da se ponaša u skladu sa ustavnim i zakonskim obavezama i odgovornostima, a ne da širi dezinformacije i nesigurnost", poručili su iz NES-a.

NES BiH: Ministar (ne)sigurnosti ne zna čime su zadojena djeca koja su danas u Siriji, a mora da zna međunarodne...

Objavljuje NES BiH - Narodni evropski savez BiHSrijeda, 7. lipnja 2023.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...