KLUB ZASTUPNIKA SDA PROZVAO TROJKU: Zašto je sklonjen zakon o južnoj interkonekciji?! 

Ako Prijedlog zakona o južnoj interkonekciji ne bude vraćen u parlamentarnu proceduru, zastupnici Stranke demokratske akcije u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine će ponovo predložiti na usvajanje takav zakon u istovjetnom tekstu.

  • Politika

  • 07. Jun. 2023  07. Jun. 2023

  • 0

Klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH oglasio se danas vezano za vraćanje u parlamentarnu proceduru zakona koje je predložila prethodna Vlada."Nakon što je prvobitno Vlada FBiH na čelu sa Nerminom Nikšićem povukla niz zakona, koje je ranije usvojila Vlada na čelu sa Fadilom Novalićem i koje je dostavila Parlamentu FBiH na usvajanje, samo petnaestak dana poslije su skoro svi ti isti zakoni ponovo vraćeni u parlamentarnu proceduru.Međutim one ključne, kao što su Zakon o južnoj interkonekciji FBIH, Zakon o spriječavanju sukoba interesa u organima vlasti u FBiH kao i Prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u FBiH, Vlada Nermina Nikšića nije vratila u parlamentarnu proceduru", navodi se u saopćenju ovog kluba. 

Kako ističu, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije na čelu sa SDP-ovim ministrom Vedranom Lakićem nije ponovo u parlamentarnu proceduru uputilo Prijedlog zakona o južnoj interkonekciji "čijom bi izgradnjom bila, barem, smanjena ovisnost o ruskom plinu"."Taj Prijedlog zakona o južnoj interkonekciji u prosincu 2021. godine je usvojen na Zastupničkom domu, ali današnji partner 'Trojke' HDZ BiH je više od godinu dana blokirao razmatranje ovog dokumenta na Domu naroda FBiH jer su tražili da 'BH gas' ne bude nositelj investicije projekta ovog plinovoda već su predlagali da projektom upravlja preduzeće 'Južna plinska interkonekcija d.o.o. Mosta'.Ako Prijedlog zakona o južnoj interkonekciji ne bude vraćen u parlamentarnu proceduru, zastupnici Stranke demokratske akcije u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine će ponovo predložiti na usvajanje takav zakon u istovjetnom tekstu.Indikativno je i to da Trojka, koja je vlastiti narativ gradila na tobožnjoj priči o borbi protiv korupcije - sada kada je na vlasti - ne želi u parlamentarnu proceduru da vrati već pripremljene antikorupcijske zakone o spriječavanju sukoba interesa u organima vlasti FBiH i zaštiti prijavitelja korupcije", saopćeno je iz Kluba zastupnika SDA u u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...