NIKŠIĆ RAZOČARAO ČOVIĆA: "Ne možemo ispuniti svih 14 uvjeta, ali možemo 3!"

Među tri uvjeta, za koje Nikšić tvredi da BiH moće ispuniti, ne nalazi se izmjena izbormog zakonodavstva na kojoj insistira lider HDZ-a, Dragan Čović. 

  • Politika

  • 07. Jun. 2023  

  • 6

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić govorio je na XXII Međunarodnom simpoziju Challenge Neum 2023  o izazovima za FBiH na putu u EU istakavši da je kandidatski status BiH poklonjen i da ga nije zaradila. 

"Ako budemo čekali da ispunimo 14 uslova, bolje da su nam poklonili i članstvo, jer ima članica koje nisu odmakle puno od BiH. Prvi izazov je da ispunimo uslove koje su nam dali. Vlasti u Republici Srpskoj misle da treba svih 14 uslova riješiti zajedno, mi u Federaciji BiH smatramo da to nije realno i da bi bilo dobro da uradimo tri ključna uslova, zakone o sukobu interesa, VSTS-u i javnim nabavkama", kazao je Nikšić. 

Među tri uvjeta, za koje Nikšić tvredi da BiH moće ispuniti, ne nalazi se izmjena izbormog zakonodavstva na kojoj insistira lider HDZ-a, Dragan Čović. 

Šta više, Čović smatra da je to najvažniji uvjet koji BiH mora ispuniti tokom narednih šest mjeseci.  

“Mi smo odredili da do kraja 2023. izmijenimo izborno zakonodavstvo te provedemo sve presude Ustavnog suda, ali i Europskog suda za ljudska prava, te ograničene izmjene ustava”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon konstituirajuće sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH. 

Izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH su među najtežim uvjetima koje je Evropska komisija postavila pred zemlju, o čemu se političari godinama nisu mogli usuglasiti. Prošle se godine taj spor pokušao razriješiti pregovorima u Neumu i Sarajevu pod pokroviteljstvom SAD-a i Europske unije, ali bez vidljivog pomaka. 

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...