ŽELJKA CVIJANOVIĆ U KAZAHSTANU: "Strane diplomate u ulozi visokih predstavnika pretvorili se u vladare koji su uzurpirali nadležnosti..."

(...) naših domaćih institucija i nametali brojna zakonska akta, mijenjali ustave entiteta, a čak i smjenjivali izabrane zvaničnike dekretom i mimo zakonskog postupka."

  • Politika

  • 08. Jun. 2023  08. Jun. 2023

  • 1

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović je na Međunarodnom forumu u Astani (Kazahstan) izjavila da je ključna odgovornost za sadašnje stanje u svijetu, kao i za sudbinu multilateralizma, na onima koji djeluju s pozicije moći.

Neke od najvećih svjetskih kriza, prema njenim riječima, dogodile su se zbog nemoći multilateralizma u rješavanju nagomilanih regionalnih i globalnih problema. Politika moći ili sile, s jedne strane, i politika demokratskog multilateralizma, s druge strane, predstavljaju dvije suprotne, međusobno nepomirljive krajnosti.

"Spoznali smo da funkcionalan multilateralizam ne može opstati bez odgovarajućih okolnosti, bez sistema multipolarne ravnoteže moći, u kome nijedan akter niti više njih ne bi bio u mogućnosti da drugima nameće vlastita pravila i stavove i u kome bi nivo međusobnog poštovanja i komuniciranja bio mnogo viši od današnjeg. Stoga se, u ovako globalizovanom svijetu, neophodno vratiti ka široj, univerzalnijoj platformi, a istovremeno održavati sve oblike regionalne saradnje. Ali je očigledno da su Ujedinjene nacije, kao globalna platforma, suočene sa brojnim preprekama u ostvarivanju svoje misije i osnovne uloge",  navela je Cvijanović u svom obraćanju učesnicima foruma.

Dodala je da je danas očiglednije nego ikad da ne postoji „međunarodna zajednica“ u smislu autentične kolektivne organizacije. Klima globalnog ili međunarodnog okvira je suviše polarizovana da bi mogla da se posmatra kao jednoobrazno zajedničko tijelo. Ali ako, kako je navela, istinski želimo da ojačamo zajedničke multilateralne strukture, onda je neophodno da se pojedini akteri odreknu politike sile.

Međunarodni odnosi su očigledno militarizovani i, da bi takvu situaciju prevazišli, rekla je Cvijanović, potrebno je oživjeti dijalog i diplomatiju, a to znači da pojedinačne države ne smiju upotrebljavati niti zloupotrebljavati regionalne i globalne strukture da bi drugima nametali vlastite interese.

"Ja sam iz zemlje koja može da posluži kao pravi primjer kako su neke zemlje zloupotrijebile multilaterlane strukture da bi izmanipulisale provođenje međunarodnog ugovora koji je uspostavio mir i ustavni poredak u BiH. Nakon rata u BiH (1992-1995) i na osnovu pomenutog ugovora, osnovana je Kancelarija visokog predstavnika da podstiče i koordiniše neke aspekte poslijeratnih procesa. Suprotno svojoj prvobitnoj ulozi i djelovanjem izvan svojih ovlaštenja, ove strane diplomate u ulozi visokih predstavnika pretvorili su  se u vladare koji su uzurpirali nadležnosti naših domaćih institucija i nametali brojna zakonska akta, mijenjali ustave entiteta, a čak i smjenjivali izabrane zvaničnike dekretom i mimo zakonskog postupka. Njihovo stalno prisustvo i sila koju nezakonito provode stvorile su okolnosti pod kojima se BiH tretira kao kolonija", rekla je Cvijanović.

Međunarodni skupovi i organizacije morali bi se, kako je rekla, preoblikovati na takav način da obezbijede jednakost svih učesnika.

"Bilo bi opasno čak i pomisliti da nam više nije potrebna međunarodna saradnja i multilateralni pristupi. Naprotiv, oni su veoma potrebni, ali sadašnji multilateralni sistem treba poboljšati i osnažiti da bi bio u stanju da se nosi sa složenim pojavama u svijetu koji se munjevito mijenja. Neophodan nam je novi logičan i realističan program koji bi okupio sve aktere unutar budućih multilateralnih struktura, jer će inače multilateralizam okončati u potpunoj anarhiji. A upravo to je ono što ne želimo da se desi – istakla je je Cvijenović u svom obraćanju učesnicima Međunarodnog foruma u Astani", saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...