MILAN DUNOVIĆ ODGOVORIO NA PITANJE DA LI IRFAN ČENGIĆ PRELAZI U DF: "Pretpostavljam da pregovori ne postoje, ali..."

"On je imao neka različita mišljenja od rukovodstva SDP-a, ali to je legitimno. Ono što je meni interesantno kada govorim o federalnom nivou vlasti da su moji lični stavovi često bili slični njegovim, mislim na odluke visokog predstavnika", rekao je Dunović.

  • Politika

  • 08. Jun. 2023  

  • 0

Milan Dunović, državni parlamentarac iz redova Demokratske fronte, odbacio je navode kako će njegova stranka odlaskom u opoziciju u HNK-u pomoći SDA da ostane u vlasti, piše N1.

On je naveo kako DF u ovom kantonu neće koalirati ni sa HDZ-om niti sa SDA. Dunović je također govorio i o SDP-ovom Irfanu Čengiću, koji se fotografisao sa liderom DF-a Željkom Komšićem, ocijenivši da ne postoje pregovori o njegovom prelasku u Demokratsku frontu. Međutim, pohvalio je Čengića zato što "voli da čita procedure, pravilnike, zakone, Ustav..." i zbog toga je, kao i Dunović, prvi upozoravao kako visoki predstavnik Christian Schmidt svojom odlukom iz 2. oktobra 2022. nije odblokirao entitet Federacija BiH.

Ostajete li u opziciji u HNK-u?

Definitivno ostajemo kada govorimo o HNK-u. Ne želimo koalirati ni u jednoj varijanti, ni sa HDZ-om koji je nezaobilazana, niti sa SDA.

Da li DF pomaže tim SDA u ovom kantonu?

Mi smo rekli da ne dolazi u obzir koaliranje sa SDA. Onda je krenulo spinovanje SDP-a da će našim odustajanjem se omogućiti da SDA uđe u novu Vladu HNK ili da ostane u tehničkom mandatu. Nijedan od tih scenarija nije izvjestan. DF u HNK ima 2 ruke, našim izlaskom te dvije ruke se mogu nadomjestiti sa HRS-om. Ja mislim da će HRS biti dio te koalicije, ali to je pitanje za koalicione partnere.

Zašto sad takva odluka kad je Kantonalni odbor DF-a kazao da će ići u vlast?

Konačnu odluku donosi Predsjedništvo DF-a. Oni su donosili odluke u smislu svoga odobrenja, ali konačnu odluku donijela je centrala. Vladu HNK nije moguće formirati bez HDZ-a, a naše opredjeljenje je kako je ova stranka neprihvatljiva.

Imali to veze sa Tuzlanskim kantonom?

Apsolutno ne. Vlada HNK nema dodirnih tačaka sa Vladom TK.

Je li bilo uslovljavanja iz Tuzlanskog kanotna? Da li je Đonlagić prijetio izlaskom iz stranke?

Nije tačno da postoje uslovi. Mislim da nije bilo prijetnji. Sastanak je trajao tri sata, ja sam ga mora napustiti nakon 90 minuta, ali koliko znam nije bilo prijetnji. Mnogi ljudi koji imaju suprotstavljena mišljenja reaguju emotivno, ali nema prijetnji.

Ko će biti vlast u HNK-u?

Moja pretpostavka je da će biti SDP, NiP i HRS.

Irfan Čengić se nedavno fotografisao sa liderom DF-a Komšićem. Miriše li to na novi transfer?

To je pitanje za Čengića, zaista ne znam. Pretpostavljam da ne postoje pregovori, ali šta će se desiti u budućnosti ne znam. Čengić je više puta kazao da je član SDP i da nema namjeru da izlazi iz stranke. On je imao neka različita mišljenja od rukovodstva SDP-a, ali to je legitimno. Ono što je meni interesantno kada govorim o federalnom nivou vlasti da su moji lični stavovi često bili slični njegovim, mislim na odluke visokog predstavnika. To je možda zato što obojica volimo da čitamo procedure, pravilnike, zakone, Ustav… i onda dođemo do sličnog zaključka. Mislim da smo Čengić i ja prvi govorili da Schmidt nije napravio deblokadu Federacije BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...