SRAMOTA DODIKOVOG JAVNOG SERVISA: Zbog učešća SARTR-ove predstave RTRS odbila podržati banjalučki Teatar fest!

Iako se u pojašnjenju o nastanku Sarajevskog ratnog teatra nigdje ne precizira ko su bili agresori, a ko fašisti 1992. godine, imajući u vidu uobičajeni narativ koji dolazi iz Sarajeva prema RS, RTRS je ove godine odbila da bude medijski pokrovitelj Teatar festa - kaže direktorica RTRS-a

  • Mini market

  • 09. Jun. 2023  09. Jun. 2023

  • 3

Generalna direktorica RTRS-a Dijana Milanković saopštila je da ovaj javni servis neće podržati ovogodišnji Teatar fest u Banjoj Luci, jer se u programu festivala našla i predstava Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

- RTRS je dugogodišnji medijski partner Narodnog pozorišta Republike Srpske što podrazumijeva da kontinuirano pratimo sva događanja i aktivnosti Narodnog pozorišta. Trajno opredjeljenje RTRS-a je da kroz medijsku podršku doprinosimo promociji umjetnosti i kulture u Republici Srpskoj, a time i Narodnog pozorišta kao nacionalne institucije kulture. Ono što ove godine nismo mogli da prihvatimo jeste činjenica da se na repertoaru Teatar festa našla i predstava Sarajevskog ratnog teatra, te smo iz tog razloga odbili da medijski podržimo ovogodišnji Teatar fest - rekla je Milanković.

Dodala je kako je riječ o pozorištu koje je, kako sami navode na svojoj zvaničnoj internet stranici, "osnovano u periodu opsade kao svjedočanstvo o fenomenu duhovnog, odnosno kulturnog otpora fašizmu i agresiji. Pozorište je osnovano 1992. godine okupljajući glumce i saradnike iz tri profesionalna sarajevska pozorišta, a koja su zbog agresije na BiH morala obustaviti svoj rad".

Milanković ističe da je u avgustu 1992. Sarajevsko ratno pozorište je konstituisano kao vojna jedinica pri regionalnom štabu Oružanih snaga BiH.

- Iako se u pojašnjenju o nastanku Sarajevskog ratnog teatra nigdje ne precizira ko su bili agresori, a ko fašisti 1992. godine, imajući u vidu uobičajni narativ koji dolazi iz Sarajeva prema Republici Srpskoj, Televizija Republike Srpske je ove godine odbila da bude medijski pokrovitelj Teatar festa. RTRS ovim putem odgovara na sve upite koje smo dobili proteklih dana o razlozima zašto nismo medijski podržali ovogodišnji Teatar fest u organizaciji Narodnog pozorišta Republike Srpske - rekla je Milankovićeva, prenio je RTRS.

Inače, na ovogodišnjem Teatar festu SARTR učestvuje sa predstavom "Moj sin samo malo sporije hoda" u režiji Ivana Plazibata. Predstava bi trebala biti izvedena večeras pred banjalučkom publikom.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...