REAKCIJA DOKTORA ENVERA IŠERIĆA: "Optuživati Izetbegovića i Silajdžića da su se zalagali za podjelu Bosne je krajnje licemjerno i bezobrazno"

Doktor pravnih nauka Enver Išerić u svom komentaru objavljenom na portalu Patria osvrnuo se na nedavno održanu panel diskusiju na temu "Bošnjački sabor iz 1993. godine" koja je održana u okviru ovogodišnjeg izdanja History Festa. Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti.

  • Društvo

  • 09. Jun. 2023  09. Jun. 2023

  • 3

Piše: dr. Enver Išerić

Slobodna Bosna prenosi detalje razgovora sa History festa održanog u Sarajevu, ali i sam autor teksta konstatira da se on pretvorio u "svojevrsni političko-naučni talk show s nizom novih teza i sinteza".

Ono što bi se, kao vrlo značajno, moglo izdvojiti iz ovog teksta jeste također konstatacija autora teksta da "kuriozitet ove tribine je da se održao u istoj zgradi, hotelu Holiday, u kojem je te paklene jeseni 1993. godine (27. i 28. septembra) održan i sam Bošnjački sabor.“

Dakle, gospodo naučnici, profesori, intelektualci, niste smjeli smetnuti sa uma ovu činjenicu kada ste raspravljali o Bošnjačkom saboru i temama koje su bile na dnevnom redu. Dakle, bila je to paklena noć, paklene jeseni u paklenoj 1993. godini kada su Bošnjaci bili, zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu i već ranije dogovorene podjele naše države između Miloševića i Tuđmana, na putu za pakao. Optuživati Aliju Izetbegovića i Harisa Silajdžića da su se zalagali za podjelu Bosne je krajnje licemjerno i bezobrazno.

Na stolu su gospodo bili planovi međunarodne zajednice, a ne Alije Izetbegovića i Harisa Silajdžića, odnosno Bošnjaka. Bošnjaci su se o tome trebali izjasniti, jer je samo njima i njihovoj državi prijetio opstanak, a zatim i institucije države – Predsjedništvo i Skupština Republike Bosne i Hercegovine.

Tako je osim dr. Hasana Muratovića kao najglasniji zagovarač pristajanja na podjelu Bosne označen i Haris Silajdžić, pa se u tekstu navodi izjava prof. Filandre Šaćira: "I Haris Silajdžić koji je to zagovarao iz neznanja, jer se u politiku ne razumije".

Kako to Alija Izetbegović, kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Haris Silajdžić, kao ministar vanjskih poslova, sa ostalim članovima Predsjedništva i Skupštine sačuvaše i odbraniše državu od potpunog raspada i podjele, ako se ne razumiju u politiku. Trebalo bi, ako već održavate History fest, da sagledate ukupan doprinos tadašnjih najuglednijih Bošnjaka, od proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, preko prijema u Ujedinjene nacije, pa do odbrane države i okončanja agresije. 

Preporučujem vam također, da u prilog mojim stavovima, pročitate i reakciju na vaše tvrdnje Mire Lazovića učesnika pregovora o kojima ste govorili.

Vi ste gospodo našli najgori momenat u kojem otvarate stare teme o podjeli države i optužujete vodeće Bošnjake za njihovo prihvatanje i priželjkivanje te podjele 1993. godine. Ako su nas agresori i njihovi pomagači iz reda Bošnjaka optuživali za početak rata, nemojte da se sami međusobno optužujemo za nastojanja da državu podijelimo. I to baš sada, kada se nad Bosnom nadvila nova paklena jesen  i novo pakleno vrijeme, zbog novog paklenog plana.

Usmjerimo energiju, znanje i pamet u pravcu jačanja jedinstva Bošnjaka i očuvanja države Bosne i Hercegovine.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...