VILA KUMROVEC: Nekadašnja Titova rezidencija dobila novog vlasnika

‘Ovo je ponosni trenutak kada Općina Kumrovec preuzima pravo upravljanja nad ovim objektom‘

  • Regija

  • 09. Jun. 2023  

  • 0

Općina Kumrovec u petak je dobila u vlasništvo Vilu Kumrovec, nekadašnju rezidenciju bivšeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, a nakon uspostave Republike Hrvatske 90-tih postaje vlasništvo Muzeja Hrvatskog zagorja.

Riječ je o objektu koji je 40-tih godina 20. stoljeća bio hotel, da bi za vrijeme Jugoslavije 60-tih bio proglašen Brozovom rezidencija.

"Ovo je ponosni trenutak kada Općina Kumrovec preuzima pravo upravljanja nad ovim objektom", rekao je prilikom potpisivanja načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt koji je i inicirao prijenos vlasništva.

"Ideja je krenula prije godinu dana i brzo se uspjela odraditi u suradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja i državne imovine. Odličnu suradnju smo imali i s Ministarstvom kulture i medija, a ministrica se odmah složila s tom idejom. Prvenstveno smo zamislili da Vila Kumrovec postane kulturni, turistički i multimedijalni objekt", kazao je.

Najavio je da Općina planira obnovu objekta, u koji se nije značajnije ulagalo posljednjih 40 godina, prijaviti na EU fondove.

"Slijedi prijava projekta na INTERREG program već sljedeći tjedan. Nadamo se da ćemo prva sredstva uspjeti osigurati već u idućih godinu dana. Procijenjeno je da ćemo trebati negdje oko 2 milijuna eura da ovu zgradu kompletno stavimo u funkciju", rekao je načelnik, te dodao da bi to trebalo ostvariti kroz 3 do 4 godine.

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorje Jurica Sabol za sam prijenos vlasništva sa muzeja na Općinu Kumrovec smatra korakom u pozitivnom smjeru.

"Jedan od razloga za tu odluku je što do ove godine muzeji nisu bili prihvatljivi prijavitelji na EU fondove za razliku od općina. Činilo nam se da će ovo biti najlakši put za revitalizaciju ovog objekta", ustvrdio je Sabol.

Što se tiče same zbirke predmeta iz Vile Kumrovec one su sastavni dio fundusa Muzeja Staro selo.

"Zbirka, osim interijera, broji i darove koje je Josip Broz dobivao prilikom svog posjeta Kumrovcu, od stranih i domaćih gostiju. Poznato je da je Broz volio primati poklone ali i darivati ih. Osim tih darova koje je dobivao ovdje, bili su izloženi i darovi koji su prije nekoliko godina dovezeni iz Ureda tadašnje predsjednice RH. To je sve skupa 105 poklona, od toga je 101 poklon u vlasništvu Muzeja, a ostali su na dugoročnoj posudbi", navela je viša kustosica Muzeja Hrvatsko zagorje Anita Paun Gađa.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...