KRAJ PRIČE ZA POPULARNI ŠKODIN MODEL: Proizvodnja prestaje iz „praktičnih razloga“…

Propisi bi trebali stupiti na snagu u julu 2025.

  • Auto

  • 10. Jun. 2023  

  • 0

Škoda je objavila da neće zamijeniti svoj mali karavan Fabia Combi kao što je bilo planirano, navodeći nadolazeće propise o emisiji Euro 7. Karavan baziran na novom modelu Fabije trebao je biti predstavljen ove godine, ali ništa od toga.

-Ispunjavanje zahtjevnih ciljeva emisija s nadolazećim Euro 7 zakonodavstvom povezano je s vrlo visokim troškovima, rekao je glasnogovornik Škode za Automotive News Europe. Dakle, nove Fabije karavan neće biti.

Škoda je prestala proizvoditi Combi verziju baziranu na staroj Fabiji u novembru prošle godine te je tako s tržišta nestao posljednji mali karavan.

Podsjetimo, posljednje su bile karavanske verzija bazirane na modelima Peugeot 207 i Renault Clio. Škoda je početkom godine prodavala zalihe proizvedenih Fabija Combi i to je završetak puta karavanskog modela. Izvršni direktor Škode Klaus Zellmer upozorio je u aprilu da bi propisi o emisiji Euro 7 značili ozbiljno povećanje troškova za Fabiju.

-Ako sadašnji nacrt postane aktuelna norma do 2025. godine, morali bismo u automobil ugraditi tehnologiju koja ili još nije razvijena ili je toliko skupa da bi automobil od 15.000 eura koštao 18.000, 20.000 eura.

Propisi bi trebali stupiti na snagu u julu 2025. Oni definiraju emisije ispušnih plinova poput dušikovog oksida, kao i sitnih čestica. Također će regulirati emisije čestica iz kočionih pločica i guma.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...