NERMIN NIKŠIĆ PITAO IRFANA ČENGIĆA: "Što nisi došao da se javno sučelimo?" (VIDEO)

"Dosad nije pokazivao neposluh", kaže Nikšić

  • Politika

  • 10. Jun. 2023  10. Jun. 2023

  • 14

"Novinari su od Kongresa SDP-a napravili ovo. Nemam problem s pitanjima oko Irfana Čengića. Ni dosad nisam komentarisao članove SDP-a. Čengić koristi spekulacije", izjavio je novi-stari predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić u Centralnom dnevniku na FACE televiziji.

Potom je predsjednik SDP-a upitao: "Što nije došao da se sučelimo na sjednici?"

"Dosad nije pokazivao neposluh; nekad je drugačije glasao u Federalnom parlamentu, ali tad smo bili opozicija. Vidio sam citat i nemam odgovor. On je kadrovska greška", rekao je Nikšić.

"Čengić je kadrovska greška. Potpuno je nebitan za mene. Sada kreće u kampanju za načelnika Općine Stari Grad. Dosad nije radio po pravilima SDP-a. Denis Bećirović izbjegava ići na stranačke aktivnosti, jer je izabran kao kandidat jedanaest političkih stranaka."

Nermin Nikšić: "Neka se ne čude kada podnesemo krivične prijave protiv onih koji su radili mimo zakona!"

"Dužan sam nešto vratiti SDP-u. Nisam lobirao da mi se produži mandat predsjednika SDP-a. Otišao bih kao predsjednik koji je ostavio SDP koji ima člana Predsjedništva i vlast na svim nivoima. Nikad ne bih napustio SDP-ovu porodicu. Nije lako biti premijer i predsjednik stranke. Puno sam dobio od SDP-a. Svaki dan samo bio u stranci, a sad će morati da se rasporede, da uvijek neko bude u stranci; morat će više 'povući'", napominje Nikšić.

"Svako ima pravo na svoj put i opredjeljenje. Čengić sve više koristi poluistine, medijske špekulacije, ali to je njegov problem. Treba doći na sjednicu organa, pa raščistiti sve što ima, pa ako treba i posvađati se, da iznese svoj stav. Zašto ne dođe da i njemu neko nešto odgovori i pita ga šta hoće...? Do sada nije pokazivao namjeru da ispoštuje stavove Kluba, da se ponaša u skladu s tim pravilima. Znalo se desiti u Federalnom parlamentu da glasa drugačije. Nije nam opasnost; imamo stabilnu većinu. On sada kreće u kampanju za načelnika Općine Stari Grad, da proba da obilazi predsjednike i traži podršku. Čuo sam to od nekih predsjednika koji su me pitali da li da mu to daju ili ne. Ako mu općinska i kantonalna organizacija daju podršku, dat ću mu i ja. Drugačije neću. Toliko je nebitan za mene. On je moja kadrovska greška. Nisam se čuo s Bećirovićem; ne znam zašto nije došao na Kongres. On izbjegava da ide na stranačke aktivnosti, jer je izabran kao kandidat jedanaest političkih stranaka. Nije očekivao mjesto za sebe na čelu SDP-u! Možda ima ambiciju da bude predsjednik SDP-a, ali je dao podršku odluci produženja mog mandata. On ima druge načine i prioritete u odnosu na mene kako vodi politiku. Ja kao premijer moram rješavati prave životne probleme građana, a on kao član Predsjedništva ima pravo da se bavi politikom. Mi kao Trojka znamo kako funkcionišemo, ali to moramo prenijeti i na nove partnere. HDZ je još uvijek oprezan. Sve odluke do sada smo donijeli jednoglasno i ubuduće će se sve razvijati bolje. Na 'Elektroprivredu' i 'BH Telecom' utječemo, a ubrzo ćemo i na KCUS. Što prije treba doći menadžment koji će provoditi politiku ove vlade. Moramo završiti zakonske i tehničke stvari, pa onda idemo u smjenu. Treba dovesti revizore i provjeriti sve što su radili. Ono do sada gdje smo ušli ukazuje na značajne devijacije i kriminal. Neka se ne čude kada podnesemo krivične prijave protiv onih koji su se oglušili o zakon. U svim aferama Edita Kalajdžić je prošla neokrznuto. Bila je profesionalna kao sekretar i u mojoj vladi. Trenutno ostaje na ovom mjestu. Nismo razgovarali sa Čovićem s kim će u HNK. Vidjet ćemo se ovih dana. Ako će pratiti vertikalu što imamo, izabrat će SDP. Ako SDA da bolju ponudu HDZ-u, ne bi me iznenadilo da HDZ prihvati. Moramo imati jednak broj ministara s HDZ-om", izjavio je Nikšić

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...