JAMES MACKEY ZATRESAO JAVNOST: "Bosna i Hercegovina sada ne može u NATO! Procijenili smo da neće biti rata" (VIDEO)

"Postoji mnogo reformi koje ispuniti, ali mi smo ovdje da radimo detaljno s predstavnicima vlasti BiH svaki dan, kako bismo promovisali te reforme. Nekada u budućnosti BiH će možda biti spremna i reći da želi biti članica i NATO će biti spreman da je prihvati", ocijenio je Mackey

  • Politika

  • 10. Jun. 2023  

  • 6

"BiH nije danas spremna postati članica NATO-a. Postoji mnogo reformi koje se trebaju ispuniti. Dan za članstvo BiH u NATO još nije došao. Odluka da li će se BiH pridružiti NATO savezu ili ne – u potpunosti je do BiH. NATO ne može odlučiti o tome", izjavio je direktor Odjeljenja za sigurnosnu politiku i partnerstvo NATO-a James Mackey za FACE televiziju.

"Želimo biti sigurni da je BiH stabilna, nezavisna, ali i dovoljno jaka da se sama pobrine za svoju sigurnost. Prečica ka ubrzavanju ulaska u NATO jeste dublji angažman u sprovođenju reformi koje se tiču prava, izbora", dodao je Mackey.

"Došao sam s Komitetom za partnerstvo i kooperativnu sigurnost, koji je sklopu NATO-a, a koji se sastoji od svih članica NATO-a, kao i našeg gosta – Švedske. Razgovaramo sa zvaničnicima iz BiH o saradnji između NATO-a i BiH. Pokušat ćemo detaljno istražiti kako NATO može bolje sarađivati s BiH. Situacija se dramatično poboljšala od devedesetih godina. Sada postoji značajan broj zemalja iz regije koje su postale članicama EU ili članicama NATO-a, te imamo zemlje poput BiH koje su na putu da postanu članice EU. Ne ratuje se kao devedesetih, ali isto tako moramo investirati u budućnost i fokusirati se na osiguravanje mira i stabilnosti u regiji, tako da bi se regija mogla dalje razvijati", kazao je Mackey.

Prema njegovim riječima, zapaljiva retorika ili retorika koja potkopava suverenitet i teritorijalni integritet ne vodi u pravom smjeru, u smislu provođenja stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta za sve ljude u BiH.

Napomenuo je da je BiH suverena, nezavisna država i ima pravo donositi odluke o svojoj budućnosti.

"Rusija se pokušava umiješati u unutrašnje poslove drugih zemalja, destabilizirati ih, kako bi promovisala ruske interese. BiH je dovoljno jaka i nezavisna da se zauzme za sebe. Opasnost od rata u BiH je jako niska i to je naša procjena, kao i procjena naših vojnih komandanata", naglasio je Mackey.

Dodaje da se svi moraju truditi svaki dan da očuvaju mir i stabilnost u regiji.

"Moramo sarađivati zajedno, kako bi se ojačali kapaciteti BiH i upravo zbog toga smo ovdje – da vidimo kako NATO može pomoći da BiH razvije svoje kapacitete i sposobnosti. Trenutno nismo zabrinuti u vezi s ratom, ali se svakog dana moramo truditi da se krećemo ka miru i prosperitetu u regiji. Odluka da li će se BiH pridružiti NATO savezu ili ne u potpunosti zavisi od BiH. Ona je nezavisna, demokratska zemlja i Bosna treba birati sama, na osnovu svojih demokratskih načela i procedura unutar zemlje", ocijenio je Mackey.

Kaže da to NATO ne može odlučiti i da je ta odluka na Bosni.

"Ono što NATO radi tiče se razmatranja da li je BiH sposobna za članstvo u Savezu. Blisko sarađujemo s BiH u osiguravanju ispunjavanja standarda za članstvo i težimo ka boljem razvijanju, bez obzira da li je članstvo krajnji cilj. Želimo biti sigurni da je BiH stabilna, nezavisna, ali i dovoljno jaka da se sama pobrine za svoju sigurnost. I onda možemo odlučivati o pitanju članstva, baš kao što i BiH može odlučivati o tome. Kao što smo vidjeli u Finskoj i Švedskoj, oni su pokrenuli demokratske procese. Koristili su svoje demokratske strukture u odlučivanju hoće li krenuti ka članstvu. Mi isto očekujemo i od BiH. Ta je odluka na Bosni i Hercegovini – želi li ili ne nastaviti prema članstvu", naveo je Mackey.

Istakao je da NATO radi u BiH da bi izvršili reforme koje postoje već dugo.

"Akcioni plan za članstvo je alat, instrument, koji je NATO odobrio BiH i koji još uvijek stoji u ponudi. Iz Bosne su poručili da žele raditi na programima reformi, što je opet izbor koji mora donijeti bh. vlast. Svi alati, mapa, reformski programi ostaju otvoreni za BiH, da ga iskoriste kada žele i ukoliko to žele. Reforme koje provodimo su iste, a to su jačanje vojnih snaga, jačanje sposobnosti Ministarstva sigurnosti da se izbore s prirodnim nesrećama, poput požara, poplava i ostalih nepogoda, kao i da se izbore sa stvarima poput vladavine zakona, pravnim i izbornim reformama. Kada će BiH postati članica NATO-a zavisi od mnogo faktora. BiH će biti članica NATO-a onda kada BiH poželi biti članica NATO saveza… kada nam saopći svoju jasnu, demokratsku odluku da želi pristupiti i kada BiH bude spremna da postane članica", kazao je Mackey.

Dodaje da danas BiH nije spremna da postane članica NATO-a.

"Postoji mnogo reformi koje ispuniti, ali mi smo ovdje da radimo detaljno s predstavnicima vlasti BiH svaki dan, kako bismo promovisali te reforme. Nekada u budućnosti BiH će možda biti spremna i reći da želi biti članica i NATO će biti spreman da je prihvati, ali taj dan još uvijek nije došao. Prečica da se ubrza ulazak u NATO jeste dublji angažman u sprovođenju reformi koje se tiču prava, izbora… Treba iskorijeniti korupciju i ako Vlada BiH sprovede sve planirane reforme, vjerujem da bi put i prema EU bio mnogo brži, a onda ukoliko BiH odluči da želi članstvo u NATO – i taj će put biti ubrzan. Temelj svega moraju biti reforme i čestom pričom o članstvu skreće se pažnja sa sporog provođenja reformi. Što se tiče perspektive NATO-a, mi bismo se zaista fokusirali na sprovođenje reformi, a ne na članstvo u NATO. NATO će biti ovdje da pomogne u reformama i možemo pričati o članstvu kada BiH bude spremna i kada se bude više angažovala u sprovođenju tih reformi", zaključio je Mackey.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...