DRAMA NA NEBU: Kineski avioni prešli liniju, Tajvan odmah digao lovce, napeto i na moru...

Četiri broda kineske mornarice također su angažirana u "zajedničkim patrolama borbene spremnosti", dodalo je ministarstvo ne navodeći detalje.

  • Svijet

  • 11. Jun. 2023  

  • 0

Tajvanske zračne snage danas su krenule u akciju nakon što su uočile 10 kineskih ratnih zrakoplova kako prelaze osjetljivu liniju sredine Tajvanskog tjesnaca, a otočko ministarstvo odbrane saopćilo je da četiri kineska ratna broda također izvode borbene ophodnje.

Ovo je drugi put u manje od sedam dana da je Tajvan izvijestio o obnovi kineske vojne aktivnosti nakon što je 37 kineskih vojnih zrakoplova u četvrtak uletjelo u zonu protuzračne odbrane tog otoka, od kojih su neki zatim odletjeli prema zapadnom Pacifiku.

Kina smatra Tajvan svojim teritorijem

Kina, koja Tajvan pod demokratskom upravom smatra svojim teritorijem, u zadnje je tri godine redovno letjela svojim zračnim snagama blizu otoka iako ne i u tajvanski teritorijalni zračni prostor.

U kratkom saopćenju tajvansko ministarstvo odbrane reklo je da je do 14 sati (6 sati GMT) u nedjelju otkrilo 24 zrakoplova kineskog ratnog zrakoplovstva, uključujući lovce J-10, J-11, J-16 i Su-30, kao i H- 6 bombardera.

Nije navedeno gdje su tačno letjeli ti zrakoplovi, ali je rečeno da ih je 10 prešlo srednju liniju Tajvanskog tjesnaca koji razdvaja dvije strane, a prije je služila kao neslužbena barijera premda Kina kaže da to ne priznaje i da je liniju rutinski prelazila od prošle godine.

Angažirana i mornarica

Četiri broda kineske mornarice također su angažirana u "zajedničkim patrolama borbene spremnosti", dodalo je ministarstvo ne navodeći detalje. Tajvan je poslao vlastite lovce i rasporedio brodove i kopnene raketne sisteme kako bi držao stražu, rekao je, koristeći tipične formulacije za način na koji odgovara na takve kineske aktivnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...