UTIHNULE BRADARA I VLAISAVLJEVIĆ: Oštre reakcije na istup ratnog zločinca Darija Kordića, podnesena prijava....

-Neka je rahmet Božijim dušama nevino ubijenih ljudi, a prokletstvo zločincima, onima koji ih veličaju, napisao je Kavazović.

  • Vijesti

  • 11. Jun. 2023  11. Jun. 2023

  • 13

Na društvenim mrežama korisnici dijele videosnimak na kojem Dario Kordić, osuđeni ratni zločinac za ubistvo 116 Bošnjaka u Ahmićima, tokom opuštenog razgovora u društvu kaže da bi sve urađeno - ponovio. Nakon te izjave, okupljeni oko Kordića su i zapjevali pjesmu Vrijedilo je. Pretpostavka je da je snimak nastao početkom augusta prošle godine u vrijeme obilježavanja akcije Oluja.

Nedugo nakon što je snimak objavljen, uslijedile su i reakcije. Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, smatra kako bi Kordić bio uhapšen da je Bosna i Hercegovina ozbiljna država. Na sramotu svima koji i dalje smatraju da su izjave Lidije Bradara i Sanje Vlaisavljević samo pogrešno izražavanje, a ne kontinuitet zločinačke politike, poručuje Tahirović.

Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović objavio je na Facebooku da zločinci koji se dočekuju kao heroji nemaju potrebu za pokajanjem i izvinjenjem žrtvama. Ovako oni govore kada ih se - rehabilitira na ovaj način. Oni siju sjeme novoga zla. Neka je rahmet Božijim dušama nevino ubijenih ljudi, a prokletstvo zločincima, onima koji ih veličaju, napisao je Kavazović.

Hrvatsko narodno vijeće u BiH reagovalo je pozivom političkom vrhu Hrvata u BiH da se hitno oglase i ograde od ratnog zločinca Darija Kordića i njegovih izjava.

"Stidimo se. Užasnuti smo i pogođeni izjavom haškog osuđenika za ratne zločine Darija Kordića, koji, kako se na snimku objavljenom u javnosti vidi, okružen simpatizerima, poručuje da ne žali zatvora te da bi sve ponovio. Podsjećamo, radi se o osuđeniku za teške zločine poput onog koji se dogodio u Ahmićima 93. godine kada je u masakru ubijeno 116 Bošnjaka", objavili su.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio je Tužilaštvu BiH prijavu protiv osuđenog ratnog zločinca Daria Kordića i drugih lica zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz člana 145a stav (1), (3), (5) i (6) Krivičnog zakona BiH, za šta je određena zatvorska kazna od najmanje tri godine.

Ratni zločinac Dario Kordić je na javnom mjestu, kako je to prezentirano u snimku objavljenom na društvenim mrežama, izjavio: „Pitao me naš prijatelj sa sjevera Hrvatske, naše integralne, je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata. Ja sam mu rekao: Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila“, dok su ostala lica saučestvovala u izvršenju krivičnog djela sramnim aplaudiranjem.

Ratni zločinac Dario Kordić javno je izjavio da bi ponovio monstruozne ratne zločine nad ubijenom bošnjačkom djecom i civilima u Ahmićima, radi čega je zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija, te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubistava, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti pravosnažno osuđen od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju na 25 godina zatvora, što obavezuje Tužilaštvo BiH da na osnovu člana 132. stav (1) tačka d) Zakona o krivičnom postupku BiH zatraži od Suda BiH određivanje pritvora Dariu Kordiću, jer bi zadržavanje na slobodi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda a na osnovu reakcija građana na društvenim mrežama i medijima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...