ŠEF HRVATSKE DIPLOMACIJE GORDAN GRLIĆ RADMAN: „Kosovo je jedna realnost, Srbija mora uskladiti svoju politiku…“

Što se tiče Kosova, Grlić Radman je rekao da je Kosovo jedna realnost te da je većina zemalja priznala neovisnost. 

  • Regija

  • 14. Jun. 2023  

  • 1

U programu HRT-a gostovao je ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman. Govorio je o izborima u Crnoj Gori, položaju Hrvata u Srbiji i situaciji na Kosovu. 

Komentirajući izbore u Crnoj Gori, rekao je da je uspješno riješena demokratska tranzicija. 

-Po izjavama Jakova Milatovića, mislim da je to osoba koja može pridonijeti prosperitetu Crne Gore, slijediti europski put. Što se tiče ovih izbora, izvanrednih parlamentarnih, oni su isto pokazali nešto novo, da se upravo pokret "Evropa sad" pokazao kao najjača stranke te je ostvarila  24 mandata, rekao je. 

- Mi smo uvijek ulagali u dobre odnose, ulagat ćemo i dalje. Nama je također u interesu rješavanje otvorenih pitanja s Crnom Gorom, odšteta logoraša, povratak broda Jadran, određivanje granice na moru, budući da je na kopnu riješena, istaknuo je Grlić Radman. 

Položaj Hrvata u Srbiji

- Radit će na djelatnostima koje će raditi u interesu što bolje povezanosti Hrvata u Vojvodini, ali i naravno na što boljoj promociji statusa Hrvata u Vojvodini, odnosno Srbiji. Sigurni smo da će mjera naših bilateralnih odnosa s predstavnicima te zemlje odražavati na njihov položaj, kazao je Grlić Radman. 

Dodao je da mu se čini da dolazi jedna nova era u jačanju njihovog položaja. 

- Nadamo se da će i u Crnoj Gori biti puno bolji, kazao je. 

Situacija na Kosovu 

Naglasio je da Srbija mora jasno odrediti da je opredijeljena prema Europskoj uniji. 

- Ona mora uskladiti svoju vanjsku politiku s vanjskom politikom Europske unije, mora promovirati globalnu sigurnost, raditi na poboljšanju dijaloga sa svim zemljama zapadnog Balkana i sa zemljama članicama Europske unije i naravno s Hrvatskom, rekao je Grlić Radman.

Što se tiče Kosova, Grlić Radman je rekao da je Kosovo jedna realnost te da je većina zemalja priznala neovisnost. 

- To je nešto što se razvija, Kosovo ima prirodnu želju biti članica i drugih međunarodnih organizacija i u tome uživa podršku Hrvatske. Naravno da mi podržavamo svaki razgovor i dogovor. Sigurno da obje stvari imaju veliku odgovornost, ali mi ne možemo prosuditi tko je tu više ili manje odgovoran, kazao je Grlić Radman. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...