NEŠIĆ RAZGOVARAO SA DIREKTORICOM IOM-a: "Unaprijediti saradnju sa zemljama regiona u oblasti migracija"

Iako je migrantska kriza iza nas, trendovi pokazuju da priliv migranata u Bosnu i Hercegovinu neće stati ni u narednom periodu.

  • Vijesti

  • 15. Jun. 2023  

  • 1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić danas se sastao sa novoimenovanom generalnom direktoricom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Amy Pope. Istaknuta je dugogodišnja saradnju s ovom institucijom u upravljanju migracijama, ali i kroz niz drugih zajedničkih projekata.

Nešić je izrazio uvjerenje da će Pope kao kadar uticajne države kao što su Sjedinjene Američke Države, bogatim iskustvom visoko pozicionirane funkcionerke u administracijama predsjednika Baracka Obame i Joea Bidena, te u oblasti migracija, pomoći državama na migrantskoj ruti za efikasnije rješavanje svih sigurnosnih i humanitarnih izazova.

Dodao je da iako je migrantska kriza iza nas, trendovi pokazuju da priliv migranata u Bosnu i Hercegovinu neće stati ni u narednom periodu. Zbog toga je razgovarano o nastavku saradnje i podrške IOM-a nadležnim institucijama BiH za jačanje kapaciteta, organizacije rada i procedura postupanja sa migrantima.

Istaknuta je važnost unapređenja saradnje sa zemljama regiona s ciljem boljeg upravljanja migracijama na cijeloj balkanskoj ruti, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Nešić je najavio aktivno učešće Bosne i Hercegovine u definiranju regionalnih politika i razvoja migracionih i azilantskih sistema, u skladu sa standardima Evropske unije naglasivši da je to jedan od dugoročnih strateških ciljeva BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...