MINISTAR MAGODA UGOSTIO SAFETA ZECA: Dogovorena saradnja na nekoliko velikih projekata

Velika mi je čast razgovarati sa umjetnikom koji je dao nemjerljiv doprinos promociji Sarajeva i BiH - istakao je Magoda

  • Kultura

  • 16. Jun. 2023  

  • 0

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda ugostio je u svom kabinetu bosanskohercegovačkog akademskog slikara i grafičara Safeta Zeca.

Tema razgovora bio je bogati umjetnički opus cijenjenog Zeca, njegov cjelokupni rad, ugled u svijetu, te ljubav koju je uvijek nesebično pružao gradu Sarajevu i promovisao ga širom svijeta.

U prijateljskom razgovoru ministar Magoda i Safet Zec su naglasili važnost podrške Ministarstva kulture i sporta KS, koje će od sada pratiti njegov rad, kao što to prate svjetske metropole kulture, poput Pariza, Milana, Venecije i drugih, gdje ovaj velikan slikarstva uživa veliki ugled.

Ovom prilikom dogovorena je zajednička saradnja na nekoliko velikih projekata, koje je Zec prezentovao ministru Magodi, a koji će se realizovati u narednom periodu.

Ministar Magoda je istakao kako mu je izuzetna čast ugostiti ovog priznatog umjetnika i biti u mogućnosti kao resorni ministar i kao prijatelj podržati sve ono što maestro Zec radi i čini za naš grad i državu.

“Velika mi je čast razgovarati sa umjetnikom koji je dao nemjerljiv doprinos promociji Sarajeva i BiH kroz svoj stvaralački rad i umjetnička djela prisutna u brojnim državama. Zec je slikar i umjetnik kojeg krase mnoga međunarodna i domaća priznanja”, rekao je ministar Magoda, podsjećajući na priznanje Orden viteza za umjetnost Republike Francuske.

Djela Safeta Zeca se nalaze u značajnim evropskim i svjetskim galerijama, kao i privatnim kolekcijama, a dobitnik je i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 2015. godine, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...