STOLTENBERG NAJAVLJUJE: "NATO radi na uspostavljanju novog savjeta za saradnju s Ukrajinom"

Stoltenberg je naglasio i da će NATO preduzeti dalje korake na predstojećem samitu u Vilniusu da bi ojačala svoje odvraćanje i odbranu.

  • Evropa

  • 16. Jun. 2023  

  • 0

NATO radi na uspostavljanju novog savjeta za saradnju sa Ukrajinom, izjavio je u petak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"U ovom savjetu Ukrajina će biti ravnopravna sa NATO saveznicima i konsultovati se i odlučivati o sigurnosnim pitanjima od zajedničkog interesa", rekao je na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a u Briselu.

Dodao je da im je ambicija da prvi sastanak novog savjeta održe sljedećeg mjeseca na samitu u Vilniusu, sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Napominjući da se Ukrajina već približila NATO-u u protekloj deceniji i da su vrata alijanse otvorena za njeno buduće članstvo, on je rekao:

"Ne znamo kada će se ovaj rat završiti. Ali kada se to dogodi, moramo uspostaviti okvir koji osigurava buduću bezbjednost Ukrajine".

Stoltenberg je pozdravio obećanja nekoliko članica da će Kijevu obezbijediti oružje i obuku, uključujući inicijativu koju vode Holandija i Danska za obuku ukrajinskih pilota za borbene avione F-16 u narednim mjesecima.

"I, zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Sjedinjenim Američkim Državama, isporučiti stotine raketa protivvazdušne odbrane kratkog i srednjeg dometa", dodao je on.

On je rekao da su se u okviru NATO-ovog sveobuhvatnog paketa pomoći, saveznici obavezali da će pružiti veću pomoć, sa 500 miliona evra (548 miliona dolara) do sada i dodao da rade na uspostavljanju višegodišnjeg plana sa značajnim finansiranjem.

Stoltenberg je naglasio i da će NATO preduzeti dalje korake na predstojećem samitu u Vilniusu da bi ojačala svoje odvraćanje i odbranu.

"NATO će imati preko 300.000 vojnika u visokoj pripravnosti, podržanih značajnim vazdušnim i pomorskim kapacitetima za odbranu svakog pedlja savezničke teritorije od bilo kakve prijetnje", rekao je on.

Dogovorili su se i o novom modelu rotacije za vazdušnu i protivraketnu odbranu kako bi se osiguralo da se resursi koriste na "najefikasniji način", prenosi Anadolija.

"Očekujem da će se saveznici u NATO-u ambicioznije posvetiti ulaganjima u odbranu u Vilniusu sa dva posto BDP-a za odbranu kao donji prag, a ne maksimum", dodao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...