UPOZORENJE POSJETIOCIMA VLAŠIĆA: Kod vikendica primjećen medvjed

Upozoravaju se svi posjetioci planine Vlašić da tokom boravka vode računa o vlastitoj, ali i sigurnosti drugih.

  • Hronika

  • 18. Jun. 2023  

  • 0

Jutros, nešto prije 10 sati, kod vikend objekata u širem rejonu Babanovca na Vlašiću primjećen je odrastao medvjed.

Upozoravaju se svi posjetioci planine Vlašić da tokom boravka vode računa o vlastitoj, ali i sigurnosti drugih.

Medvjedi na ovim područjima su, u pravilu, vrlo stidljivi, a ljude vide kao prijetnju i izbjegavaju sukobe, piše VlašićLive.

Ukoliko se sretnete s medvjedom na bliskoj udaljenosti (20 metara ili manje) ne proizvoditi metalne zvukove, lupkati štapovima za hodanje, škljocati fotoaparatom i slično. Ne vikati na medvjeda i pokušavati ga otjerati bukom.

Nikada nemojte bježati od medvjeda.

Medvjedi mogu trčati brzinom i do 50 km/h. Uhvatit će vas u nekoliko metara, bez obzira na vrstu terena. Iznimka je kada ste u mogućnosti doći do sigurnosti (npr. automobila) u nekoliko koraka. Penjanje na stablo može pomoći, iako su medvjedi dobri penjači, rijetko će se penjati za vama.

Nikada ne prilazite mladunčadi medvjeda, čak i ako izgledaju znatiželjni ili napušteni. Ako ih uočite, povucite se, jer njihova majka nije daleko.

Ovo naime ništa nije čudno, s obzirom na to da smo nedavno objavili kako je izgubljeno meče zalutalo u urbani dio Vlašića, nakon čega su ga stanovnici vratili u njegovo prirodno stanište.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...