SRBI SE OVOME NISU NADALI: Rusi masovno odlaze iz Srbije, zatvaraju biznise

Pored stručnjaka iz tehnološke industrije i marketinga, u Srbiju dolaze doktori, advokati, farmaceuti, profesori, prevodioci.

  • Regija

  • 18. Jun. 2023  18. Jun. 2023

  • 3

Prema zvaničnoj statistici MUP-a, u Srbiju je tokom 2022. došlo 219.153 ruska državljanina, ali nisu svi ostali.

Odobrenu dozvolu za privremeni boravak trenutno ima 30.000 državljana Rusije, dok ih je na popisu 2011. bilo 3.247.

Mnogi su se dobro uklopili i odlučili da baš ovdje izgrade život od nule, što pokazuje i podatak da se broj registrovanih ruskih firmi dosad približio cifri od 7.000.

Mnogi se ipak vraćaju i zatvaraju biznise.

Poslije više od godinu dana od velikog i naglog priliva ratnih migranata iz Rusije došlo je do niza promjena u Beogradu. Ruski jezik se mogao čuti na svakom koraku, porasla je ponuda ruske kulture i proizvoda, a najkrupnije posljedice su svakako rast kirija i cijena stanova.

Mnogi od njih su odustali od života u velegradu i potražili utočište u unutrašnjosti, a većini je utisak isti: ne planiraju iz Srbije skoro.

Za deset godina broj Rusa u Srbiji je utrostručen. Na popisu stanovništva iz 2011. godine njih je registrovano tačno 3.247, dok je taj broj na posljednjem popisu u 2022, u godini kada je rat u Ukrajini otpočeo, iznosio 10.486.

To ih čini 16. manjinskom zajednicom u zemlji, dok su 2011. bili ba 20. mjestu, glase podaci RZS. Trenutno ih ima više, na primjer, od Nijemaca, Ukrajinaca i Slovenaca.

Najveći broj njih je izabrao Beograd za svoj život i rad i to njih 7.735. Zatim po brojnosti slijede Južno-bački okrug (3.076), Južno-banatski okrug (231), Sremski okrug (328) i Mačvanski (364).

U Srbiji je u maju registrovano oko 30.000 državljana Rusije na osnovu odobrenog privremenog boravka, pokazuje zvanična statistika MUP-a.

Njihove priče su različite, neki su Srbiju vidjeli kao tranzitnu zemlju, a mnogi su odlučili da ostanu jer su dobro uklopili. Mnogi su biznise zatvorili i otišli. Neki su se vratili u Rusiju, neki otišli u neke druge zemljle.

Od 2022. ruski državljani bez viza mogu da putuju u samo šest država u Evropi, a to su Srbija, Bosna i Hercegovina, Bjelorusija, Turska, Gruzija i Armenija.

Broj kompanija i preduzetnika porijeklom iz Rusije u Srbiji za prva četiri mjeseca 2023. porastao za 37 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Agencije za privredne registre. Dakle, oni su vlasnici ili osnivači ukupno 6.796 privrednih društava i kompanija.

Prema zvaničnim podacima iz Registra privrednih subjekata, u periodu 1. 1-15. 6. 2023. fizička i pravna lica iz Ruske Federacije su osnovali 377 privrednih društava i registrovan je 2.141 preduzetnik.

Broj osnovanih privrednih društva u 2022. bio je 1.034, a broj osnovanih preduzetnika je bio 3.244.

Najčešće oblasti poslovanja i u 2023. su informacione tehnologije, konsultantske djelatnosti i računarsko programiranje. Dolazak ruskih programera i IT stručnjaka su primjer takozvanih “bijelih migracija” jer su u pitanju visokoobrazovani ljudi koji svoje znanje donose na srpsko tržište.

Mnogi stručnjaci se slažu da je to dobar podsticaj srpskoj privredi. Zapošljavali su se i u stranim kompanijama, ali su prenosili i svoje stare poslove iz Rusije.

Zanimljiv i podatak da je tokom 2022. povećano izdavanje poslovnog prostora, kao i cijene iznajmljivanje istog.

Pored stručnjaka iz tehnološke industrije i marketinga, u Srbiju dolaze doktori, advokati, farmaceuti, profesori, prevodioci.

Ugostiteljstvo je i dalje popularno kod Rusa u Srbiji. U Beogradu je otvoreno mnoštvo restorana i kafića sa tradicionalnom ruskom hranom, a mnogi se bave i kućnom proizvodnjom i dostavom slatkiša i drugih poslastica.

Pored toga, zapošljavaju se i dalje kao kuvari, konobari ili pomoćno osoblje u ugostiteljskim objektima.

Poznati su po prirodnoj kozmetici i tretmanima, pa se bave i kozmetičkim uslugama. Brojni su i ruski umjetnici koji organizuju kulturne i muzičke manifestacije, festivale i izložbe.

Nespecijalizovana trgovina na veliko je jedna od pretežnijih registrovanih delatnosti ruskih privrednih društava.

Ipak nisu se svi snašli.

Veliki broj onih koji odluče da odu iz Srbije ili neke druge evropske zemlje nakon privremenog boravka, ipak se vraća u Rusiju jer “ne mogu da se naviknu na evropski način života” ili zbog toga što je njihova porodica ostala u Rusiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...