ZASTUPNIK NES-a JASMIN EMRIĆ PREDLOŽIO BORJANI KRIŠTO: "U dnevni red zajedničke sjednice VMBiH i Vlade Hrvatske uvrstiti problem Trgovske gore i..."

"Budući da je najavljena 3. zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske, koja bi se trebala održati u utorak, 20. 6. 2023. u Zagrebu..."

  • Politika

  • 19. Jun. 2023  19. Jun. 2023

  • 3

Zastupnik NES-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Jasmin Emrić uputio je predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Borjani Krišto prijedlog tačaka dnevnog reda za zajedničku sjednicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske.

"Budući da je najavljena 3. zajednička sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske, koja bi se trebala održati u utorak, 20. 6. 2023. u Zagrebu, te kako još nisu objavljene tačke dnevnog reda, predlažem Vam, da u skladu s aktuelnom potrebom održavanja, unapređenja i razvoja dobrosusjedskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske obavezno predložite i sljedeće najvažnije tačke dnevnog reda za razmatranje i potpisivanje sporazuma o istima:

1. Prijedlog Sporazuma o odustajanju Republike Hrvatske od namjere uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovske gore, mikrolokacija Čerkezovac, općina Dvor u Republici Hrvatskoj (u daljnjem tekstu: Sporazum).

Predmetni Sporazum treba predložiti i temeljiti na već potpisanom Sporazumu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Repubilke Hrvatske o saradnji u području zaštite okoliša i održivog razvoja ('Službeni glasnik Bosne i Hercegovine - Međunarodni ugovori', broj: 2/17) u kojem je izraženo uvjerenje da je saradnja između dvije države u području zaštite okoliša od obostrane koristi i da će omogućiti razvoj prijateljskih odnosa, naglašena svjesnost o odgovornosti za osiguranje uslova za zdrav i očuvan okoliš za sadašnju i buduće generacije, te naglašena činjenica da posljedice događaja mogu imati prekogranični utjecaj, a što se direktno odnosi na aktuelni spor u vezi namjere Republike Hrvatske da na lokaciji Trgovske gore, u neposrednoj blizini granice s našom državom, uspostavi skaldište/odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada, odnosno izgradi nuklearno postrojenje.

Sporazum treba sadržavati odredbe kojim se strane obavezuju na rješavanje spora u vezi lokacije Trgovske gore koja je Programom prostornog uređenja Republike Hrvatske, pod tačkom 3.4 Zbrinjavanje otpada, utvrđena kao jedina lokacija za odlaganje nisko i srednje radioaktivnog otpada i izgradnju odlagališta za taj otpad, na način da Vlada Republike Hrvatske uvaži zvaničan stav o protivljenju Bosne i Hercegovine navedenoj lokaciji, planu i namjeri uspostave Centra za zbrinjavanje radioativnog otpada, odnosno skladišta/odlagališta.

Također, Sporazumom se Vlada Repubike Hrvatske treba obavezati da će odmah prekinuti sve aktivnosti i postupke koje vode organi i institucije Republike Hrvatske, te da će u najkraćem roku pokrenuti postupke radi brisanja lokacije Trgovske gore i mikrolokacije Čerkezovac iz svih već usvojenih dokumenata od strane Vlade i Sabora Republike Hrvatske, a prije svega iz:

- Programa prostornog uređenja Republike Hrvatske,

- Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva,

- Nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva,

kao i iz ostalih zvaničnih planova i programa o predmetnoj aktivnosti."

Emrić: U dnevni red zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske uvrstiti problem zbrinjavanja...

Objavljuje NES BiH - Narodni evropski savez BiHPonedjeljak, 19. lipnja 2023.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...