ŠEF NATO-a POTVRDIO: Ukrajina neće dobiti formalnu pozivnicu za NATO na summitu u julu, komentarisao i situaciju na Kosovu

"Naše snage, KFOR, nastavit će poduzimati sve potrebne mjere kako bi garantirale sigurno okruženje", dodao je.

  • Evropa

  • 19. Jun. 2023  

  • 1

Čelnici NATO-a neće uputiti formalni poziv Ukrajini da se pridruži savezu na summitu u Vilniusu sredinom jula, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Na summitu u Vilniusu i u pripremama za summit ne razgovaramo o pitanju službenog poziva", rekao je novinarima Stoltenberg nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu.

Upućivanje službenog poziva prvi je korak u procesu pristupanja Sjevernoatlantskom savezu. Stoltenberg je dodao da će čelnici saveza razgovarati o tome kako Ukrajinu približiti NATO-u. Upozorio je i protiv prihvaćanja zamrznutog sukoba u Ukrajini u zamjenu za prekid rata.

 

"Svi želimo da ovaj rat završi, ali pravedan mir ne može značiti zamrzavanje sukoba i prihvaćanje dogovora koji diktira Rusija", rekao je. Stoltenberg se osvrnuo i na stanje na Kosovu, pozvavši sve strane da zaustave bilo kakvu daljnju eskalaciju i odmah se vrate dijalogu koji vodi EU.

"Naše snage, KFOR, nastavit će poduzimati sve potrebne mjere kako bi garantirale sigurno okruženje", dodao je.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku pozvao je srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija na krizni sastanak u Bruxelles sljedeće sedmice. Međutim, nijedan od njih dvojice dosad nije potvrdio da će se odazvati pozivu. 

Srbija u pritvoru drži tri kosovska policajca, uhapšena u srijedu. Priština taj čin opisuje kao "otmicu", a Beograd tvrdi da je riječ o "terorističkoj bandi" koja je prešla na teritorij Srbije, što kosovske vlasti odbacuju. Vlada u Prištini u srijedu je zabranila ulazak srpske robe na Kosovo zbog uhićenja policajaca, što je Beograd ocijenio suprotnim "svim europskim principima".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...