UPOZORENJE NJEMAČKOG KANCELARA SCHOLZA: "Rat u Ukrajini bi mogao potrajati duže..."

Glavna tema sastanka bila priprema za NATO samit u Vilniusu

  • Evropa

  • 19. Jun. 2023  19. Jun. 2023

  • 0

Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je da bi rusko-ukrajinski rat mogao potrajati duže i kako se za to treba pripremiti.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji održanoj u Berlinu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Scholz je naveo da je glavna tema sastanka bila priprema za NATO samit u Vilniusu.

Ističući da će samit biti sastanak na kojem će se detaljno raspravljati o ratu Rusije protiv Ukrajine i kako se nositi s njegovim posljedicama, Scholz je rekao da bi "rat mogao potrajati duže. Moramo biti spremni na to."

Ističući da mu je vrlo važno imati Finsku i Švedsku za stolom kao saveznike u Vilniusu, Scholz je rekao:

"S generalnim sekretarom NATO-a razgovarali smo i o sigurnosti kritične infrastrukture, posebno u Sjevernom moru."

Na pitanje hoće li biti službenog poziva Ukrajini za pridruživanje NATO-u, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao kako razgovaraju o tome kako Ukrajinu približiti Savezu.

"Ne razgovaramo o službenoj pozivnici na samitu u Vilniusu i njegovim pripremama. Razgovaramo o tome kako Ukrajinu možemo približiti NATO-u i u toku su konsultacije. Slažemo se da su vrata NATO-u otvorena. Pokazali smo to pozivom za Švedsku i Finsku. Također se slažemo da smo rekli da će Ukrajina postati članica. Rusija nema pravo veta na odluke NATO-a. Slažemo se da je trenutačno najvažniji i najhitniji zadatak osigurati nastavak postojanja Ukrajine kao nezavisne i suverene zemlje u Europi", poručio je Stoltenberg.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...