KONAČNO SE OGLASILA GRADONAČELNICA SARAJEVA: "Evo zašto nisam dozvolila vatromet i osvjetljavanje Vijećnice povodom proslave Nacionalnog dana Izraela..."

"Tako recimo nisam htjela sa javnosti podijeliti da su prijatelji iz Izraela našu Vijećnicu htjeli oslikati, ne zastavom Izraela, već prizorima iz pjesme Jerusalem of Gold, koja se, pored zvanične himne Izraela, smatra i nezvaničnom himnom, a govori o 'osvajanju' Brda Hrama od strane Jevreja. To nisam dozvolila."

  • Vijesti

  • 23. Jun. 2023  

  • 12

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić nije odobrila zahtjev Trgovinske komore Izraela za vatromet i osvjetljavanje Vijećnice povodom proslave Nacionalnog dana Izraela. 

Nakon ove odluke uslijedile su brojne reakcije, a sada se ponovo oglasila gradonačelnica Karić te pojasnila svoju odluku.

"Cijeneći naše korektne bilateralne odnose, o zahtjevima Privredne komore Izraela kojima se očigledno očekivalo bespogovorno da se udovolji, nisam se do sada oglašavala.

Tako recimo nisam htjela sa javnosti podijeliti da su prijatelji iz Izraela našu Vijećnicu htjeli oslikati, ne zastavom Izraela, već prizorima iz pjesme Jerusalem of Gold, koja se, pored zvanične himne Izraela, smatra i nezvaničnom himnom, a govori o 'osvajanju' Brda Hrama od strane Jevreja. To nisam dozvolila.

Brdo Hrama inače predstavlja najosjetljiviju dodirnu tačku između Muslimana i Židova u Jeruzalemu i poprište je neprestanih sukobljavanja.

Kada je riječ o vatrometu, pojašnjenje zbog čega nema moje dozvole bilo je jednostavno. Podsjetit ću vas da se Grad Sarajevo pridružio gradovima koji neće imati organizovan ni novogodišnji vatromet, a zbog negativnih posljedica po stanovništvo, životinje i okoliš. Pirotehnički spektakl na nebu zamijenit će svjetlosni vizuelni efekti i konfete.

Na koncu, nisam htjela podijeliti ni informaciju da su prijatelji iz Privredne komore Izraela tražili od mene i da se sakrije ploča na Vijećnici koja govori o historijskim činjenicama. Navedeno je traženo kako bi se udovoljilo SNSD-u čiji članovi ne žele zbog ploče na Vijećnici ući u objekat.

Ovo sve pišem, ne kako bi se pravdala jer zato nemam razloga. Imam svoj stav i nikada se neću plašiti da donesem odluke", navela je Karić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...