ISPRED STADIONA POSTAVLJENA BISTA LEGENDARNOM BH. STRUČNJAKU: Japanci još jednom odali priznanje Ivici Osimu

Omiljen u društvu, priznat na fudbalskom terenu, poštovan mimo terena, bio je idealan sagovornik, veliki učitelj ne samo fudbalskih nego i životnih principa.

  • Društvo

  • 24. Jun. 2023  

  • 1

Ivica Osim, legendarni bh. stručnjak, napustio nas je u maju prethodne godine. Švabo, kako su ga zvali njegovi prijatelji, gdje god je radio ostavljao je dubok trag.

Omiljen u društvu, priznat na fudbalskom terenu, poštovan mimo terena, bio je idealan sagovornik, veliki učitelj ne samo fudbalskih nego i životnih principa.

U Sarajevu je nakon njegove smrti pokrenuta i realizovana inicijativa da ulica koja vodi prema stadionu Grbavoca nosi njegovo ime. Tako je, sada već bivša, Zvornička ulica preimenovana u Bulevar Ivice Osima.

U Grazu, gdje je proglašen za trenera vijeka, ima status božanstva, a po njegovom imenu imenovan je trg u ovom austrijskom gradu.

Država koja je kao BiH gotovo jednako tugovala nakon Osimove smrti odala mu je priznanje, piše Sport1.

Japan, u kojoj je Osim radio kao trener Jef Uniteda i nacionalnog tima, još tuguje i sa pijetetom govori o njegovim djelima.

Danas je u Tokiju svečano otvorena bista sa likom Ivice Osima, kao još jedan od znakova poštovanja njegovog lika i djela.

Otvaranju biste je prisustovala i porodica Osim, supruga Asima i sin Amar, koji su na insistiranje Japanaca otputovali u zemlju izlazećeg sunca, kako bi prisustvovali ovom zaista velikom događaju za porodicu Osim, ali i poštovaoce like i djela popularnog Švabe.

Možda bismo svi u Bosni i Hercegovini mogli učiti od Japanaca kako se poštuje lik i djelo ljudi koji su nam ostavili nešto u amanet.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...