AMBASADORICA RAZOČARANA POTEZOM BENJAMINE KARIĆ: "Naša zamisao je bila poslati poruku zajedništva..."

Kako ističe, nisu se niti u jednom trenutku pokolebali oko te odluke, čak i kada su im pristizale zamolbe s različitih strana i tražili da "događaj ne održimo u sarajevskoj Vijećnici, Vi ste bili ti koji ste došli do rješenja koje je pomoglo da se pronađe kompromis zajedništva".

  • Politika

  • 24. Jun. 2023  

  • 5

Ambasadorica Izraela u Bosni i Hercegovini, Galit Peleg uputila je pismo gradonačelnici Benjamini Karić u kojem je obavještava o razlozima primoranosti da se nedavni prijem povodom 75. obljetnice države Izrael umjesto u sarajevskoj Vijećnici održi na drugom mjestu.

"Prilikom našeg prvog susreta u martu prošle godine, bila sam oduševljena kada ste pričali o Sarajevu i Jeruzalemu, a još više kada ste bili dovoljno ljubazni da prihvatite ideju da prijem povodom 75. Dana nezaivsnosti Države Izrael održimo u vašoj prekrasnoj zgradi sarajevske Vijećnice. Naša zamisao je bila poslati poruku zajedništva iz jedinstvene zgrade koja također služi kao gradska vijećnica glavnog grada Bosne i Hercegovine", navodi Peleg u pismu, prenosi Ljudski.ba.

Kako ističe, nisu se niti u jednom trenutku pokolebali oko te odluke, čak i kada su im pristizale zamolbe s različitih strana i tražili da "događaj ne održimo u sarajevskoj Vijećnici, Vi ste bili ti koji ste došli do rješenja koje je pomoglo da se pronađe kompromis zajedništva".

"Sarajevo je stoljećima simbol jevrejskog života, ovdje je prisutna jedna od najznačajnijih i najstarijih jevrejskih zajednica u Europi. Stoga morate razumjeti neugodno iznenađenje koje me pogodilo kada sam dobila e-mail da nam je zabranjeno isticanje Izraelske zastave, kao i drugih jevrejskih simbola na pročelju Vijećnice. Ove godine slavimo 75. godišnjicu postojanja države za kojom je jevrejski narod čeznuo 2.000 godina u progonstvu. Godine progona i pogroma tokom kojih je jevrejski narod imao jedan san, jednu nadu, kako stoji u našoj himni: "Biti slobodan i oslobođen narod u svojoj zemlji", navodi se u pismu.

Kako piše izraelska ambasadorica, poslije toliko godina čežnje, nakon što je Izrael postao država, "možete li zamisliti da slavimo, a da ponosno ne mašemo našom plavo-bijelom zastavom?"

Budući da naš zahtjev nije bio previše ekstreman, a također se temelji na presedanima od samo prošle godine, nemam drugog izbora nego vjerovati da postoji nešto veće iza ovih prepreka s kojima se suočavamo samo dan prije održavanja prijema.

Stoga sam nakon ozbiljnog razmišljanja odlučila prijem premjestiti negdje drugdje, gdje se poštuje naša zastava, kao što i mi poštujemo vašu", napisala je ambasadorica Peleg u pismu gradonačelnici Sarajeva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...