IZBORI U GRČKOJ: Micotakis pobijedio, obećao ubrzan tempo reformi

"Ostat ću vjeran svojoj nacionalnoj dužnosti i neću tolerisati aroganciju ili uobraženo ponašanje", poručio je on, prenosi Katimerini.

  • Evropa

  • 25. Jun. 2023  

  • 0

Grčki premijer Kirjakos Micotakis i lider Nove demokratije izjavio je poslije pobjede te stranke u danas održanom drugom krugu parlamentarnih izbora da je zadovoljan "sigurnom većinom" koju je osvojio i obećao da će nastaviti ključne reforme ubrzanim tempom.

"Ostat ću vjeran svojoj nacionalnoj dužnosti i neću tolerisati aroganciju ili uobraženo ponašanje", poručio je on, prenosi Katimerini.

Micotakis je naglasio da su glasači odbacili "laži i toksičnu atmosferu koja je podijelila društvo" i obećao da će biti premijer "svih Grka".

Prvi zvanični rezultati pokazuju da je Nova demokratija pobjednik današnjih parlamentarnih izbora u Grčkoj, što Micotakisu obezbjeđuje novi četvorogodišnji mandat.

Na osnovu 60 posto prebrojanih glasova, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, velika je vjerovatnoća da će ta konzervativna stranka imati 157 poslanika u parlamentu koji broji 300 mjesta.

To je za 20 posto više od drugoplasirane partije Siriza radikalne ljevice, koja je pobijedila na izborima 2015. godine i vodila zemlju do 2019. godine, kada je izgubila od Nove demokratije.

Nedjeljno glasanje je drugo veliko u prethodnih pet nedjelja, pošto na izborima 21. maja, pod drugim izbornim sistemom, niko nije uspio da dobije većinu u parlamentu.

Po sadašnjem izbornim sistemu, najbolje rangirana partija na osnovu glasova dobije bonus mjesta, od 20 do 50, zavisno od rezultata.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...