POTPREDSJEDNIK FBiH REFIK LENDO: "Dodik je izvršio najozbiljniji napad, patriote će zaštititi BiH ako Tužilaštvo, OHR i međunarodna zajednica ne reaguju"

Pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da hitno i bez kalkulacija poduzme sve aktivnosti na sankcionisanju Milorada Dodika i ostalih odgovornih za kršenje Ustava BiH.  

  • Politika

  • 27. Jun. 2023  

  • 5

Usvajanjem Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na prostoru entiteta RS, Narodna skupština RS-a je po nalogu Milorada Dodika izvršila do sada najozbiljniji napad na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, istakao je Refik Lendo, potpredsjednik Federacije.

"Postojanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, njegova struktura, način donošenja odluka i obaveza njihovog poštivanja integralni su dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, te ova jednostrana odluka predstavlja njegovo direktno kršenje. 

Pozivam Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da hitno i bez kalkulacija poduzme sve aktivnosti na sankcionisanju Milorada Dodika i ostalih odgovornih za kršenje Ustava Bosne i Hercegovine. 

U periodu dok su Visoki predstavnik i dio međunarodne zajednice bili fokusirani na lišavanje Bošnjaka njihovih političkih prava, dok su poništavali njihovu izbornu volju i predavali drugima u ruke pravo da odlučuju o Bošnjacima, Dodikov režim je, ohrabren ignorisanjem međunarodne zajednice i snishodljivom politikom "Trojke", neometano i uz otvorene najave radio na dekonstruiranju Dejtonskog sporazuma i pokušaju secesije entiteta RS. 

Ovo je posljednja prilika da Visoki predstavnik i svjedoci Dejtonskog sporazuma odlučno djeluju i konkretnim reakcijama spriječe namjeru Dodikovog režima da svojom politikom ugroze mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu. 

Ukoliko i ovaj put izostane reakcija, bosanskohercegovačke patriote će poduzeti sve neophodne mjere kojima će spriječiti ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine", zaključio je Lendo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...