PORUKE UZ RODITELJSKI NADZOR: Kompanija Meta uvodi nove zaštitne alate za tinejdžere

Suočili se s kritikama zbog utjecaja koji njihove platforme imaju na mlađe korisnike

  • HiTec

  • 28. Jun. 2023  

  • 0

Kompanija Meta dodaje nove zaštitne mjere i alate za nadzor za tinejdžere na društvenim platformama: roditeljski nadzor na Messengeru, sugestije za tinejdžere da se odmaknu od Facebooka nakon 20 minuta i podstisanje mladih korisnika Instagrama da prestanu da skroluju.

Funkcije koje su najavljene u utorak dolaze kada se Meta i druge platforme društvenih medija suočavaju s pojačanim pritiskom zakonodavaca zbog utjecaja koji njihove platforme imaju na mlađe korisnike, koji mogu imati samo 13 godina kada se prijave za aplikacije Meta, piše CNN

Messenger, Metina aplikacija za razmjenu poruka, po prvi put dodaje alate za roditeljski nadzor koji su slični onima koji već postoje na Instagramu: roditelji i staratelji mogu vidjeti koliko vremena njihovi tinejdžeri provode na alatu za ćaskanje, pregledati i primati ažuriranja o listi kontakata i dobiti obavještenje ako njihov tinejdžer nekoga prijavi.

Još jedna nova karakteristika je mogućnost da roditelji i tinejdžeri direktno razgovaraju putem obavještenja ako su njihovi računi sinhronizirani.

- Čuli smo od roditelja i tinejdžera o vrijednosti koju vide u tome kako dvosmjerni dijalog može potaknuti i podstaći diskusije - rekla je Diana Williams, koja nadgleda promjene proizvoda za mlade i porodice u kompaniji Meta, za CNN.

Na Facebooku, Meta će početi "tjerati" tinejdžere da se odvoje od aplikacije nakon 20 minuta.

Instagram će uvesti novi poticaj koji sugerira tinejdžerima da zatvore Instagram ako predugo skroluju Reels video zapise tokom noćnih sati. To se zasniva na postojećim funkcijama Instagrama kao što je tihi način rada, koji privremeno zadržava obavijesti.

Osim toga, Instagram testira funkciju koja ograničava način na koji ljudi komuniciraju s onima koji ih ne prate. Korisnici sada moraju poslati pozivnicu da se povežu s nekim ako nisu pratioci, i ne mogu zvati primaoca ili slati fotografije, video ili glasovne poruke ili upućivati ​​pozive dok korisnik ne prihvati njihov zahtjev. Ova funkcija ima za cilj da smanji neželjeni sadržaj od stranaca, posebno za žene, saopćila je kompanija.

To je najnoviji u nizu novih alata i zaštitnih ograda za tinejdžere iz Mete, nakon objavljivanja internih dokumenata koji su procurili, a u kojima je utvrđeno da Instagram može negativno utjecati na mentalno zdravlje svojih mladih korisnika. Instagram je, na primjer, od tada uveo edukativni centar za roditelje sa resursima, savjetima i člancima stručnjaka o sigurnosti korisnika.

Kompanija je saopćila da također zauzima "stroži pristup" sadržaju koji preporučuje tinejdžerima i da će ih aktivno podsticati ka različitim temama, kao što su arhitektura i destinacije za putovanja, ako se predugo zadrže na bilo kojoj vrsti sadržaja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...