FEDERALNI DELEGAT MUAMER ZUKIĆ: "Smijeniti Dodika i isključiti ga iz političkog života"

"Tužilaštvo može reagirati zbog zloupotrebe položaja i prekoračenja ovlaštenja, ali ne mislim da još uvijek postoje svi elementi krivičnog djela rušenja ustavno-pravnog poretka", poručuje Zukić.

  • Politika

  • 29. Jun. 2023  

  • 1

Visoki predstavnik, kao dio ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine, mora izvršiti svoju dužnost i zaštititi Dejtonski sporazum i mir u državi.

To je njegova ključna nadležnost i razlog njegovog postojanja kao institucije. U ovom momentu jedini put za to je smjena Dodika i njegovih najbližih saradnika i njihovo isključenje iz političkog života, smatra šef Kluba Bošnjaka u federalnom Domu naroda Muamer Zukić (SDA).

"Mi ne pozivamo 'strance' upomoć, nego se obraćamo instituciji koja je dio ustavnog uređenja Bosna i Hercegovine - instituciji visokog predstavnika.

Tužilaštvo može reagirati zbog zloupotrebe položaja i prekoračenja ovlaštenja, ali ne mislim da još uvijek postoje svi elementi krivičnog djela rušenja ustavno-pravnog poretka.

Po našem Krivičnom zakonu, krivično djelo rušenja ustavno-pravnog poretka postoji samo u slučaju upotrebe sile ili prijetnje silom, a dok se to radi kroz parlamente i mirno, takvi se akti osporavaju u drugim procedurama, ali nisu krivično djelo iz člana 156 Zakona.

A evidentno je da Dodik uporno ističe kako nikoga neće napadati, da žele mir i slično - vjerovatno ciljano to naglašava kako bi izbjegao krivično gonjenje. To opet govori da ima države i da Dodik nije tako hrabar kao što se predstavlja.

Siguran sam da bi ovaj antidržavni balon u Rs-u preko noći ispuhao ako bi tri-četiri ključne figure bile političke uklonjene. To je institucija visokog preddstavnika i ranije u više navrata činila.

U jednom danu znali su smijeniti i zabraniti političko djelovanje više od pedeset političara, uključujući i članove državnog predsjedništva, ministre, poslanike, načelnike itd.", poručio je Zukić na društvenim mrežama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...