DENIS ZVIZDIĆ POZVAO NADLEŽNE DA RADE: "Tužilaštvo BiH ne smije ostati nijemo na čin rušenja ustavnog poretka"

Dodaje kako postoje realni pokazatelji da je EU konačno naučila da fondovi, grantovi i investicije moraju biti praćene sa provođenjem neophodnih reformi i usvajanjem zakona i strategija sa evropske agende BiH.

  • Vijesti

  • 29. Jun. 2023  

  • 3

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić rekao je da Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila NSRS direktni napad na ustavni poredak BiH.

U vezi sa antiustavnim odlukama NSRS treba imati na umu par stvari kaže Zvizdić.

“Nikada u Parlamentarnoj skupštini BIH neće biti usvojene izmjene Zakona o Ustavnom sudu BiH kako ih je predložila vladajuća koalicija u bh. entitetu RS, jer je Ustavni sud BiH dio Ustava BiH, a strane sudije se ne mogu i neće birati po kriterijima podobnosti, a ne stručnosti, Tužilastvo BiH ne može ostati nijemo na čin rušenja ustavnog poretka BiH, posebno na članove Krivičnog zakona: 156. koji propisuje krivično djelo:”napad na ustavni poredak” i čl. 239. koji propisuje kao krivično i “odbijanje izvršenja odluka Ustavnog suda BiH, Ured OHR-a, zemlje Kvinte kao i Vijeće sigurnosti UN će morati reagovati na suspenziju Dejtonskog mirovnog sporazuma i početak projekta secesije bh entiteta RS, Zahtjevi za ocjenu ustavnosti antiustavnih odluka NSRS u vezi sa US BIH ( kao i u vezi sa neobjavljivanjem odluka OHR-a) su spremni i biće podneseni ako bude odbijen veto Kluba Bošnjaka u bh entitetu RS”, navodi.

Dodaje kako postoje realni pokazatelji da je EU konačno naučila da fondovi, grantovi i investicije moraju biti praćene sa provođenjem neophodnih reformi i usvajanjem zakona i strategija sa evropske agende BiH.

“Za očekivati je da kao prvi odgovor na početak secesije bh entiteta RS, a što može dovesti do ozbiljne bezbjedonosne krize, EUFOR ili NATO rasporede dio vojnika na teritoriji Brčko Distrikta. I na kraju, a jednako važno, je i činjenica da krajem 2023. bh entitet RS mora vratiti još skoro 900 miliona KM. Prvih 300 miliona, od ukupno 1.2 milijarde KM je vraćeno na način da se bh entitet RS zadužio po dvostruko većoj kamati ( princip: zaduži se sa dvosruko većom kamatom da bi vratio dug, u ekonomiji vodi ka bankrotu) i na način da kasne redovne budžetske isplate”, kaže Zvizdić.

Dakle, dodaje on, bh. entitet RS novca nema i neizvjesno je hoće li ga imati. Zbog takve ekonomske regresije se i forsiraju nacionalističke teme da bi se zaštitila i očuvala vlast i odvukla pažnja od katastrofalne ekonomske i društvene situacije u kojoj se nalazi RS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...