ĆAMIL DURAKOVIĆ BURNO REAGOVAO: "Što se mene tiče, preko ovog se ne prelazi!"

"Šta tačno Milorad Dodik treba uraditi ili koga i šta treba opsovati da vam dostojanstvo bude važnije od pozicija i zašto ste nakon što je Milorad Dodik opsovao genocid u Srebrenici ostali na tom sastanku i nastavili razgovor sa Miloradom Dodikom!?“

  • Politika

  • 01. Jul. 2023  

  • 3

U nedavnom sportskom događaju na Roland Garosu, ukrajinska teniserka Elina Svitolina odbila je pružiti ruku Bjeloruskinji Arini Sabalenki, samo zato što potiče iz države koja podržava agresiju na Ukrajinu. Iako Sabalenka nema nikakve veze s agresijom Rusije na Ukrajinu, niti je ikada izražavala podršku Vladimiru Putinu, Svitolina je jasno pokazala da su joj principi važniji od svega ostalog.

U kontrastu s tim, Ćamil Duraković kritikuje "probosanske" političke predstavnike koji su sastančili s Miloradom Dodikom, iako je isti opsovao genocid u Srebrenici riječima: "Je*em ti genocid u Srebrenici."

Duraković se osvrće na svoje izjave iz prošlosti, kada je izrazio nadu da saradnjom s Miloradom Dodikom može poboljšati život Bošnjaka u entitetu Republika Srpska. Međutim, Duraković postavlja pitanje zašto politički predstavnici Bošnjaka nisu reagovali nakon što je Dodik izrekao takvu uvredu i zašto su ostali na sastanku i nastavili razgovor s njim. Izražava svoju sramotu zbog takvog ponašanja političara i ističe da im je sramota trebala biti važnija od političkih pozicija.

Možda trenutno nisam omiljeni političar među Bošnjacima, možda će me i nakon ove reakcije nazvati Dodikovom marionetom i plaćenikom jer sam onomad, pri preuzimanju mandata rekao da u Banja Luku dolazim otvorenog srca i pružene ruke, i možda sam cijeli ovaj period bio u krivu misleći da saradnjom sa Miloradom Dodikom mogu poboljašati život Bošnjaka u entitetu Republika Srpska ali prosto moram postaviti pitanje predstavnicima Bošnjaka na državnom nivou: "Šta tačno Milorad Dodik treba uraditi ili koga i šta treba opsovati da vam dostojanstvo bude važnije od pozicija i zašto ste nakon što je Milorad Dodik opsovao genocid u Srebrenici ostali na tom sastanku i nastavili razgovor sa Miloradom Dodikom!?

Potpredsjednik Republike Srpske izražava duboko nezadovoljstvo i sramotu zbog postupaka političara. On se prisjeća svojih iskustava preživljavanja genocida kao šesnaestogodišnjeg dječaka i svih žrtava koje su izgubile svoje najmilije u tom zločinu. Duraković poziva političare, bez obzira na svoj status u vlasti ili opoziciji, da zauzmu jedinstven stav i odgovor na takvo ponašanje.

Duraković apelira na međunarodnu zajednicu, posebno na gospodina Šmita koji će se obratiti javnosti, da prekinu saradnju s Miloradom Dodikom i adekvatno ga kazne zbog sistematskog kršenja zakona Bosne i Hercegovine, uključujući negiranje genocida i vrijeđanje žrtava. Također, poziva nosioce najviših državnih funkcija da prekinu komunikaciju s Dodikom jer smatra da je u ovoj situaciji neprihvatljiv bilo kakav pokušaj saradnje.

Sramota me. Sramota me šesnaestogodišnjeg mene koji je slučajno preživio genocid, dok hiljade drugih muškaraca, koji su sa mnom zajedno, u koloni bez kraja krenuli na put smrti, nisu preživjeli. Sramota me majke koja će za deset dana ukopati šaku posmrtnih ostataka svoga sina – iste one majke koja je dvadeset godina molila odgovorne da otkriju lokacije primarnih i sekundarnih masovnih grobnica u koje su srpske vlasti, komandanti i vojnici bacali strijeljane bošnjačke civile pa njihova tijela, kasnije, želeći da sakriju istinu komadali rovokopačima i prebacivali ih na druge lokacije. Sramota me svih onih koji danas žive bez svojih očeva, braće i sinova. Sramota me gospodo vaše sramote! Sramota me vašeg debakla u Konjicu – a najviše će me biti sramota, ako probosanski i bošnjački političari, ili barem oni koji sebe tako nazivaju, i pozicija i opozicija, nakon ovog ne zauzmu jedinstven stav i odgovor! Jer, Milorad Dodik je davno prešao tu famoznu „crvenu liniju“, no mi mu nikada nismo jasno, glasno i bez kalkulacija odgovorili! Što se mene tiče, preko ovog se ne prelazi! – napisao je Duraković.

Duraković ističe da je vrijeme da se Evropska unija, OHR i Amerika jasno izjasne i izaberu stranu, jer Dodik neće stati dok ga neko ne zaustavi. Njihovi dosadašnji pokušaji nisu dali rezultate, a Bosna i Hercegovina je godinama suočena s nefunkcionalnošću i prijetnjom oružanim sukobima. Duraković poziva na konkretne akcije od strane tih aktera koji trenutno imaju moć da nešto poduzmu.

"Pozivam Međunarodnu zajednicu i gospodina Šmita, koji se javnosti obraća za nekoliko minuta, da prekinu saradnju sa Miloradom Dodikom te da ga adekvatno kazne za sistematsko kršenje zakona BiH – od negiranja genocida i vrijeđanja žrtava do nazivanja Bošnjaka „tamo nekim muslimanima“. Također, pozivam nosioce najviših državnih funkcija da prekinu komunikaciju sa predsjednikom entiteta Republika Srpska jer je u ovoj situaciji neprihvatljiv bilo kakav pokušaj saradnje! Također, smatram da je krajnje vrijeme da Evropska unija, OHR i Amerika jasno izaberu stranu, budući da Milorad Dodik neće stati dok ga neko, u ovom slučaju oni, ne zaustave. Njihovi pokušaji do sada nisu urodili plodom, te već godinama imamo nefunkcionalnu državu u kojoj se svako malo zvecka oružjem, te je krajnje vrijeme da oni, koji su trenutno u poziciji moći, učine nešto konkretno", napisao je Ćamil Duraković, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska.

Duraković smatra da je vrijeme da se jasno izabere strana i poduzmu konkretne akcije kako bi se spriječila daljnja destabilizacija Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...