BAKIR IZETBEGOVIĆ KOMENTIRAO MEHMEDOVIĆEVO "PREUZIMANJE" SDA: "Hrabro izdaje vlastitu stranku i patriotsku politiku"

Mehmedović ima ambicije za preuzimanjem Stranke demokratske akcije, te se ne libi uputiti kritike Bakiru Izetbegoviću, a na neke optužbe mu je Izetbegović i odgovorio.

  • Politika

  • 01. Jul. 2023  

  • 5

Lider SDA Bakir Izetbegović dao je intervju za Faktor i u njemu, između ostalog, komentarisao i odnose sa Šemsudinom Mehmedovićem.

Mehmedović ima ambicije za preuzimanjem Stranke demokratske akcije, te se ne libi uputiti kritike Bakiru Izetbegoviću, a na neke optužbe mu je Izetbegović i odgovorio.

Izetbegović kaže da se Mehmedović dodvorava Dodiku, Čoviću, Trojci i strancima kako bi mu oni pomogli u preuzimanju SDA.

“Nisu to kritike, to su podmukle optužbe da je rukovodstvo SDA krivo za sve što je problem u BiH, da su politike koje sam ja oličavao isprovocirale radikalan odgovor Dodika, Čovića, da se te politike vode namjerno, sa ciljem podjele BiH i preuzimanja “bošnjačke trećine”, da je to isprovociralo reakciju međunarodne zajednice koja je, dakle sa pravom i razlogom, izbacila SDA iz vlasti i tako dalje. Dakle, po Mehmedoviću, ne podriva Dodik temelje BiH već 15 godina i ne pokušava od entiteta RS napraviti “srpsku državu” zato što mu je to strateški cilj obznanjen u programskim dokumentima SNSD-a i memorandumima SANU-a. To je, po Mehmedoviću, samo odgovor na politike Bakira Izetbegovića i SDA.

Ne pokušava Dragan Čović napraviti institucionalni “treći entitet”, ostvariti nesrazmjeran utjecaj HDZ-a u Federaciji, dominaciju sprega HDZ-SNSD u državi BiH, ne dočekuje i ne amnestira ratnog zločinca Darija Kordića zato što su to politike HDZ-a od osnutka. On to, po Mehmedoviću, radi jer je isprovociran i prisiljen politikama SDA. Nije Schmidt, u dogovoru sa Plenkovićem, i po nagovoru par ambasadora, silovao Ustav FBiH kako bi pojačao poziciju HDZ-a i uveo “Trojku” u vlast. On je to, po Mehmedoviću, morao uraditi da spasi zemlju od SDA. I sve ovo što radi “Trojka”, a od čega su se odmakli DF, NES, SBiH, je po Mehmedoviću u redu, i bilo je neizbježno, i SDA je kriva za to. Nevjerovatno”, kaže Izetbegović.

Na pitanje da li ga je Mehmedović ikada upozoravao da vodi loše politike, Izetbegović kaže da nije.

“Ne, dapače, davao je komplimente tokom kampanje. Zna dobro Šemsudin kako stoje stvari, ali on se nudi Dodiku, Čoviću, “Trojci”, strancima, očekuje da ga pomognu u preuzimanju SDA. To su njegove prastare ambicije. I nije problem u ambicijama, problem je u izdaji vlastite stranke i patriotskih politika koje ona hrabro i uporno vodi sve vrijeme. I koje, vidi se zorno ovih dana, nemaju alternativu”, rekao je Izetbegović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...