HISTORIJSKI MUZEJ BiH: Otvorena potresna izložba "Priče iz Srebrenice"

Izložbu nazvanu “Priče iz Srebrenice” organizirao je Memorijalni centar “Potočari-Srebrenica”, a prije Sarajeva bila je postavljena u Tuzli, Prijedoru i Mostaru.

  • Sjećanje

  • 03. Jul. 2023  

  • 0

Pet priča ubijenih Bošnjaka u genocidu počinjenom u Srebrenici jula 1995. godine oživljene su izložbom koja je postavljena u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Na izložbi su predstavljene njihove priče uz predmete koji su im pripadali, javila je Fena.

Izložbu nazvanu “Priče iz Srebrenice” organizirao je Memorijalni centar “Potočari-Srebrenica”, a prije Sarajeva bila je postavljena u Tuzli, Prijedoru i Mostaru.

Jedan od autora izložbe Azir Osmanović pojasnio je da je izložba rezultat dva projekta Memorijalnog centra i to projekta usmene historije i projekta prikupljanja ličnih predmeta žrtava genocida u Srebrenici.

“Predstavljeno je pet premeta povezanih s pet žrtava genocida u Srebrenici čije su priče ispričane na panoima, a do sada nisu eksponirane. Tako smo i birali priče onih o kojima se manje pričalo u javnosti. Tu su naočale, tabakera, džemper, čarapa i kaiš”, dodao je Osmanović.

Svaka priča ima tri dijela. Prvi govori o tome ko je bila ta osoba, gdje je živjela i šta je radila prije rata, drugi dio posvećen je njihovom životu u vrijeme opsade Srebrenice, dok treći dio govori o predmetu šta je on značio za žrtvu i članove njegove porodice koji su predmete i donirali Memorijalnom centru.

Šef tima za usmenu historiju u Memorijalnom centru Hasan Hasanović je podvukao da u Centru snime svjedočenja i urade cijelu obradu svjedočenja, urade i transkripte i prijevode kao i video indeks koji se koristi za naučna istraživanja.

Autori izložbe kažu da predano rade na prikupljanju podataka iz historije kako bi svi u Srebrenici, ali i izvan nje, znali kakve su sve strahote prošli oni koji su pokušali pobjeći iz pakla ubistva epskih razmjera, ali u tome nisu uspjeli.

Uime Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari okupljenima se obratila pomoćnica direktora Amra Begić Fazlić, naglašavajući da je mnogo rada iza ove izložbe, jer se predstavljeni predmeti nisu samo tako našli u Memorijalnom centru.

“Osmanović je danima boravio u šumama oko Srebrenice i ulazio u duboke pećine u koje bilo teško ući, a još teže izaći bez ikakve opreme kako bi došao do predmeta koji su nekada pripadali našim najmilijima”, kazala je.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović kazala je da je ovo jedna od onih izložbi za koju se ne mogu izgovoriti riječi “uživajte u izložbi” jer su i ove i sve druge priče o počinjenim zločinima teške, ali se o njima mora govoriti.

“Na razne načine je potrebno govoriti o Srebrenici. Historijski muzej već 10 godina organizira različite aktivnosti tokom mjeseca jula jer je važno održati sjećanje na Srebrenicu”, dodala je Hašimbegović.

Do sada je snimljeno 520 svjedočenja ispovijesti ljudi koji su bili u Srebrenici kako bi buduće generacije mogle dobiti informacije o svemu što se dešavalo u nekoliko kobnih dana jula 1995. godine u “Zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija” kada je mučki ubijeno više od 8.000 ljudi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...