VON DER LEYEN OBEĆALA: "Zapadni Balkan ulazi u Evropsku uniju"

"Možete li zamisliti da će Evropska unija biti bez Ukrajine, bez Moldavije bez zapadnog Balkana? A ti dijelovi Evrope su pod uticajem Rusije ili Kine? Nemoguće!", kaže Von Der Leyen

  • Evropa

  • 03. Jul. 2023  

  • 1

Evropska unija je saopćila da će biti nemoguće zamisliti budućnost bloka bez Ukrajine i Moldavije kao članica, dijelom kako bi se smanjio ruski utjecaj u istočnoj i centralnoj Evropi.

Dok je drugim zemljama poput Rumunije i Bugarske bilo potrebno 11 godina da postanu članice EU, (pristupile su 2007. godine), predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nagovijestila je da će budućnost novih kandidata za članstvo biti brzo odlučena.

"Možete li zamisliti da će Evropska unija biti bez Ukrajine, bez Moldavije bez zapadnog Balkana? A ti dijelovi Evrope su pod uticajem Rusije ili Kine? Nemoguće! Dakle, pravac putovanja je jasan", rekla je ona na otvaranju španskog predsjedavanja Vijećem EU u Madridu, prenosi Guardian.

To će značiti da ostatak EU mora započeti razgovore koji će proizaći iz neizbježnog proširenja uključujući budžete i reformu poljoprivredne politike.

"Sada moramo početi razmišljati o tome kako da osiguramo da je Evropa dom; da su te zemlje dio Evropske unije i to su principijelne odluke koje moramo donijeti, moramo razgovarati kako će izgledati proces donošenja odluka. Moramo razgovarati o tome kako će se dodijeliti zajednička sredstva koja imamo, koje su zajedničke politike k

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...