ĆAMIL DURAKOVIĆ OGROČEN NA DODIKA: "Opsovati genocid u Srebrenici nema veze s politikom" (VIDEO)

“Ovaj put mislim da je Schmidt dao osnov državnom tužilaštvu, doslovice im je nacrtao, da mogu iz tog zakona crpiti uporište da oni koji će napraviti sljedeći korak, procesuirati", rekao je Duraković

  • Politika

  • 04. Jul. 2023  

  • 1

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ćamil Duraković danas je za N1 govorio o posljednjim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta, izjavama Milorada Dodika i odnosima na političkoj sceni u BiH.

Ovaj put mislim da je Schmidt dao osnov državnom tužilaštvu, doslovice im je nacrtao, da mogu iz tog zakona crpiti uporište da oni koji će napraviti sljedeći korak, procesuirati. Ukoliko to ne uradi državno tužilaštvo, ja sam siguran da će visoki predstavnik nastaviti koristiti bonske ovlasti”, kazao je Duraković i nastavio:

“U ovom slučaju, može ih koristiti protiv državnih tužioca koji su toliko ispolitizirali tužilaštvo jer ne rade svoj posao. Ne sumnjam da će međunarodna zajednica ići u tom pravcu i zašto bi se neko bojao Dodika, Nešića, Stevandića i sličnih? To nije srpski narod. Postoji ovdje i bošnjački narod i ostali i opozicija koja ne misli kao Dodik”.

Postoji li zamjena za Dodika?

“Opozicija nije nikakva alternativa politici Dodika ili vladajućoj strukturi ali bi itekako jedva dočekali da se Dodik sankcioniše. U tom slučaju, ne vjerujem da bi opozicija promijenila kurs retrogradne politike naspram države. Neki daju onako nejasne izjave u javnosti, ali nije to kristalno jasna alternativa trenutnoj politici koja dolazi iz ovog entiteta. Nisu oni alternativa, ali sigurno neće dići proteste ako međunarodna zajednica smijeni Dodika“, kazao je Duraković.

Ističe da se Dodik pokušava sakriti iza srpskog naroda.

“Dodik vječito pokušava da se sakrije iza cijelog srpskog naroda, uključujući i vladajuće strukture u Srbiji. On se krije, a vlast u Srbiji nema poseban stav po pitanju Dodika, samo povremeno čujemo izjave da poštuju teritorijalni integritet BiH. Dodik je u zabludi, to je prepadanje međunarodne zajednice i nas. Smijenjene su veće face u ovoj državi kada su pokušale da štite ratne zločince i one koji ruše ustavni poredak. Ne postoji pojedinačno nijedan političar da bi se narod toliko zabrinuo zbog njegove smjene da bi narod digao neki bunt zbog njegove smjene u ovoj zemlji“.

Trojka i SNSD i HDZ sastanak u Konjicu? Psovanje?

“Prije neki dan sam rekao, imali su priliku da iniciraju da donesu odluku o stalnom zasjedanju nakon napada na državni Ustav. Time bi testirali HDZ i hrvatske stranke i ostale da li su spremni da budu opozicija Dodiku”, ističe Duraković i dodaje:

““Trojka” u Konjicu je postupila politički nezrelo, možda to govorim emotivno jer sam preživio genocid. Nije nas prije moglo dosta toga od Dodika iznenaditi, bilo je brutalnih uvreda, ali u ovom slučaju opsovati genocid u Srebrenici nema veze s politikom. On je dotakao civilizacijsko dno kao čovjek i duboko me razočarao. Ljudski gledajući na to, tu prestaje da važi politika. Ozbiljni političari takav ambijent dijaloga napuštaju promptno. Očekivao sam da bi to ozbiljni i odgovorni ljudi uradili, napustili sastanak“, ističe Duraković.

“Mi nismo birali Dodika i Čovića, oni su izabrani od svojih naroda i mi moramo raditi, sarađivati i pregovarati. Ne možemo pregovarati ako nam neko psuje ono što je najsvetije nakon rata u BiH. Vidjet ćemo koliko će to narod osuditi na narednim izborima“.

“Očito da ni Trojka ni ostali nisu spremni više primati ovakve uvrede niti pristajati na destruktivnu politiku koju provodi Dodik”, poručio je Duraković za N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...