KRENUO NA BALKANSKU TURNEJU: Edi Rama dolazi u posjetu BiH

Agencija Beta prenosi da će Rama u četvrtak ujutro otputovati za Skoplje što će biti njegova prva od pet stanica u zemljama Zapadnog Balkana, koje će posjetiti za dva dana.

  • Vijesti

  • 05. Jul. 2023  

  • 1

Premijer Albanije Edi Rama bit će u četvrtak i petak na balkanskoj turneji tokom koje će s kolegama razgovarati o krizi na Kosovu, inicijativi "Otvoreni Balkan" i Berlinskom procesu, javljaju mediji u regiji.

Agencija Beta prenosi da će Rama u četvrtak ujutro otputovati za Skoplje što će biti njegova prva od pet stanica u zemljama Zapadnog Balkana, koje će posjetiti za dva dana.

U Skoplju će se sastati sa svojim makedonskim kolegom Dimitrom Kovačevskim, a potom otputovati za Prištinu gdje se očekuje njegov sastanak s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Kako pišu mediji, sastanak s Kurtijem,”bit će u vrijeme kada su odnosi dva premijera Albanaca u najkritičnijoj tački otkako je Rama stao na stranu Zapada, tražeći od Kurtija da se povuče i stvori asocijaciju općina s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru”.

Albanski premijer će u petak otputovati za Beograd, gdje bi trebalo da se sastane s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Posjetit će također i Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu da bi s tamošnjim premijerima razgovarao o “važnosti stabilnosti u regiji, ugroženoj nedavnim tenzijama između Srbije i Kosova”.

Rama je, napominje se, ovih dana rekao da je “Otvoreni Balkan” “završio svoju misiju i da će sada šest zemalja nastaviti svoje napore pod jednim kišobranom koji ih sve okuplja: Europskom unijom, kroz Berlinski proces koji će svoj sljedeći sastanak imati u listopadu”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...