MUAMER BANDIĆ OGORČEN: "Podstanari smo u svojoj državi, proglašenje Dana žalosti povodom 11. jula samo u FBiH je sramota Bošnjaka!"

"Lišeni bilo kakvog političkog uticaja plaćamo danak nedostatku političkih principa, vizije i bošnjačkog jedinstva. Naravno, uvijek se nađu podobni saučesnici, spremni, radi fotelja, da s osmjehom gaze preko mrtvih, dovodeći ideologiju zla do potpune banalizacije, društvene prihvatljivosti i normalnosti", rekao je Bandić.

  • Politika

  • 05. Jul. 2023  05. Jul. 2023

  • 3

Vrijeme je da kažemo NE promotorima ideologije zla!, poručio je zastupnik u Skupštini KS Muamer Bandić (Stranka za BiH).

"Nažalost, Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici nije proglasilo 11. juli Danom žalosti povodom sjećanja na genocid u Srebrenici, što nam pokazuje da otuđenom državom vladaju negatori genocida i njihovi saučesnici. A sramotno je i poražavajuće za sve nas kao ljude što se oni uopće pitaju oko ovih stvari. Svašta smo doživjeli u proteklih 30 godina, nagledali se raznih prljavština i cirkusa na političkoj sceni, ali da neko javno psuje naše mrtve, dok 'naši' predstavnici mirno s njim sjede za stolom i nakon takvog istupa, oni đilkoša drže u vlasti, što je nevjerovatno poniženje za svakog čestitog i pravdoljubivog čovjeka. U takvom političkom podilaženju i lutanju sasvim logičan i 'normalan' slijed dešavanja je da u Bosni i Hercegovini 11. jula nema Dana žalosti. Proglašenje Dana žalosti samo u FBiH je bošnjačka sramota", navodi Bandić.

Ističe da za takvo što ne postoji opravdanje, niti dovoljno dobar razlog.

"A u zabludi su svi oni koji misle da mogu napraviti nešto dobro sa ovakvim 'partnerima' ili da će nam sutra biti bolje od te saradnje ili da ćemo sa promotorima ideologije zla ući u Evropsku uniju. Takvo samoobmanjivanje je samo podsticaj za kolektivnu neodgovornost, što ne oslobađa današnje predstavnike Bošnjaka, a ni međunarodnu zajednicu kao aktivnog političkog agensa u BiH, odgovornosti i krivice jer su dobrovoljno i svjesno pristali na takvu politiku, te postali njeni saučesnici", smatra Bandić.

Kako navodi, danas je sasvim jasno da smo podstanari u sopstvenoj zemlji.

"Lišeni bilo kakvog političkog uticaja plaćamo danak nedostatku političkih principa, vizije i bošnjačkog jedinstva. Naravno, uvijek se nađu podobni saučesnici, spremni, radi fotelja, da s osmjehom gaze preko mrtvih, dovodeći ideologiju zla do potpune banalizacije, društvene prihvatljivosti i normalnosti. I teško nama dok je tako, jer sasvim malo nedostaje da dođemo do toga da se izvinjavamo što su nas sistematski ubijali, pa potom po dva - tri puta razmještali po sekundarnim i tercijarnim grobnicama", naveo je Bandić u svom osvrtu i zaključio:

"Nikada ne smijemo prihvatiti ovakvu stvarnost kao nešto normalno zbog nas samih i budućnosti naše djece. Najmanje što možemo je da čuvamo sjećanje, tražimo poštovanje za žrtve i ne odustajemo od borbe za istinu i pravdu ni po koju cijenu. Nepoštivanje mrtvih mora biti crvena linija preko koje se ne ide! I krajnje je vrijeme da kažemo NE ideologiji zla koja sistematski urušava našu državu i poput kancerogenog tkiva razara naše društvo. Ljudi koji šire ideologiju zla ne mogu biti 'prihvatljivi partneri', jer nijedno zlo ne može postati dobro, zato što ga prihvata neka većina".

Podsjećamo, iako je ministar odbrane BiH danas predložio da Vijeće ministara BiH proglasi 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, danom žalosti, odluka o tome nije donesena. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...