ZUCKERBERG POKRENUO "UBICU TWITTERA": Nova društvena mreža zabilježila pet miliona prijava za nekoliko sati...

Dostupan je u više od 100 zemalja na Apple App trgovini i Google Play trgovini, stoji u postu na blogu.

  • HiTec

  • 06. Jul. 2023  

  • 0

Osnivač Mete Mark Zuckerberg pokrenuo je u srijedu dugo očekivanu aplikaciju Threads koja bi trebala biti glavni konkurent Twitteru Elona Muska, čime je pojačano rivalstvo između dvojice tehnoloških multimilijardera.

“Učinimo ovo. Dobrodošli u Threads”, napisao je Mark Zuckerberg u svojoj prvoj objavi na aplikaciji, zajedno s emojijem vatre. Rekao je da je aplikacija zabilježila pet miliona prijava u prva četiri sata postojanja.

Slično kao i Twitter, aplikacija sadrži kratke tekstualne objave koje korisnici mogu lajkati, ponovno objavljivati i na njih odgovarati. Postovi mogu biti dugi do 500 znakova i uključivati poveznice, fotografije i video zapise u trajanju do pet minuta, prema postu na blogu Meta.

Dostupan je u više od 100 zemalja na Apple App trgovini i Google Play trgovini, stoji u postu na blogu.

Analitičari kažu da bi glavna prednost nove aplikacije mogla biti povezanost Threadsa s Instagramom i njegovom bazom korisnika te reklamnim mehanizmom. To bi moglo smanjiti prihode od oglašavanja Twitteru u vrijeme kada novo vodstvo te kompanije pokušava oživjeti njezin posrnuli posao.

Iako je Threads pokrenut kao samostalna aplikacija, korisnici se mogu prijaviti pomoću svojih naloga za Instagram i pratiti iste račune, što ga potencijalno čini jednostavnim dodatkom postojećim navikama za više od dvije milijarde aktivnih korisnika Instagrama mjesečno.

“Ulagači ne mogu a da ne budu pomalo uzbuđeni zbog mogućnosti da Meta stvarno ima ‘ubicu Twittera'”, rekao je Danni Hewson, voditelj financijske analize investicijske kompanije AJ Bell.

Dionice Mete su u srijedu porasle za tri posto prije lansiranja Threadsa, nadmašivši dobitke konkurentskih tehnoloških firmi dok je šire tržište palo.

Lansiranje Threadsa uslijedilo je nakon što su Zuckerberg i Musk mjesecima razmjenjivali kritike i čak prijetili da će se boriti jedan protiv drugoga u stvarnom meču mješovitih borilačkih vještina u kavezu u Las Vegasu.

Trenutak je povoljan za Zuckerberga, budući da su mjeseci Muskovog haotičnog donošenja odluka poljuljali Twitter.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...