JENS STOLTENBERG UVJEREN: "Ulazak Švedske u NATO je nadohvat ruke"

Stoltenberg rekao je i da će sazvati sastanak s turskim i švedskim čelnikom u Vilniusu na kojem će se raspravljati o pristupanju Švedske NATO-u. "Važno je da sljedeće sedmice imamo pozitivan ishod", rekao je novinarima nakon sastanka s predstavnicima Turske i Švedske.

  • Evropa

  • 06. Jul. 2023  

  • 0

Pridruživanje Švedske NATO-u je nadohvat ruke, rekao je danas novinarima generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon sastanka u Bruxellesu koji je sazvan kako bi se prevladali turski prigovori ulasku Švedske u vojni savez. "Sada je vrijeme da se Švedska pridruži savezu", rekao je, dodavši kako je moguće da će pozitivna odluka uslijediti na summitu u Vilniusu sljedeće sedmice, prenosi Hina.

Stoltenberg rekao je i da će sazvati sastanak s turskim i švedskim čelnikom u Vilniusu na kojem će se raspravljati o pristupanju Švedske NATO-u. "Važno je da sljedeće sedmice imamo pozitivan ishod", rekao je novinarima nakon sastanka s predstavnicima Turske i Švedske.

Stoltenberg je organizirao taj sastanak u sjedištu Saveza s nadom da će doći do pomaka neposredno prije summita u glavnom gradu Litve. Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u prošle godine, napuštajući politiku vojne neutralnosti koja je trajala desetljećima.

Zahtjev za članstvo u savezu moraju odobriti sve članice NATO-a. Dok je Finska dobila zeleno svjetlo u aprilu, Turska i Mađarska tek trebaju odobriti ulazak Švedske. Stockholm se i dalje nada da će dobiti odobrenje Turske za pridruživanje NATO-u na summitu sljedeće sedmice, ali poručuje da je odluka na Ankari.

"Nadamo se i očekujemo pozitivnu odluku sljedeće sedmice", rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom novinarima u Bruxellesu. Turski predsjednik Tayyip Erdogan kaže da Švedska skriva članove militantnih skupina, uglavnom pristaše Kurdistanske radničke stranke (PKK), koje optužuje za organiziranje prosvjeda i financiranje terorističkih skupina.

Švedska je priopćila da je ispunila zahtjeve dogovorene u pregovorima s Turskom, uključujući uvođenje novog zakona kojim se članstvo u terorističkoj organizaciji smatra ilegalnim.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...