"NEDOPUSTIVO JE DA...": Sarajevski advokati osudili napad Muriza Memića na Kadriju Kolića

Regionalna advokatska komora Sarajevo će insistirati na strogom poštivanju prava advokata koja proizilaze iz Zakona o advokaturi FBiH i preduzimaće zakonom predvidene mjere radi zaštite interesa svojih članova, navodi se u saopćenju Regionalne advokatske komore Sarajevo.

  • Mini market

  • 06. Jul. 2023  

  • 0

Vezano za jučerašnje izjave gospodina Muriza Memića koje su prenešene u medijima nakon glavnog pretresa u predmetu Zijad Mutap i drugi koji se vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine a koje su odnose na advokatu Kolić Kadriju iz Sarajeva, jednog od branilaca u tom predmetu, Regionalna advokatska komora Sarajevo ističe da su ovakve izjave atak na advokata Kolić Kadriju, njegovu funkciju branioca i neovisnu i slobodnu advokatsku profesiju. 

Osuđujemo ovakav vid komunikacije u javnom prostoru i napad na kolegu Kadriju Kolića, saopćeno je.

U objavi za javnost koju je potpisao predsjednik komore sarajevskih advokara navodi se:

"Imajući u vidu osnovne principe advokature, dužnosti advokata u pružanju pravne pomoći, nezavisnost advokata u radu, držimo da je nedopustìvo da advokati budu izlożeni verbalnom napadu učesnika u postupku ili oštećenih lica, samo iz razloga što brane lice koje je optuženo za odredeno krivično djelo. Na advokate se ne smije vršiti pritisak zato što rade svoju časnu dužnost, ne smije im se prijetiti i ne smiju se izlagati medijskom linču.

Zakon o advokaturi FBiH osigurava pružanje stručne pravne pomoći fizičkim i pravnim osobama u ostvarivanju i zaštiti njihovih prava. Advokatura koja je dio pravosuda Bosne i Hercegovine mora djelovati u takvim okolnostima u kojim se poštuje kao samostalna i profesionalna djelatnost, bez zastrašivanja i prijetnji prema advokatima zbog bilo kakve radnje koja je izvršena u skladu sa profesionalnim obavezama, standardima i Kodeksom advokatske etike: Obaveza je svih državnih organa da obezbijede obavljanje advokatske djelatnosti bez bilo kakve vrste pritiska na advokate.

Regionalna advokatska komora Sarajevo će insistirati na strogom poštivanju prava advokata koja proizilaze iz Zakona o advokaturi FBiH i preduzimaće zakonom predvidene mjere radi zaštite interesa svojih članova, navodi se u saopćenju Regionalne advokatske komore Sarajevo.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...