MICHAEL MURPHY OBJASNIO ONIMA KOJI TO DO SADA NISU SHVATILI: "Za razliku od početka 90-ih, SAD su sada u Bosni i Hercegovini" (VIDEO)

Poručio da je nemoguće negirati današnje osporavanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine.

  • Vijesti

  • 06. Jul. 2023  06. Jul. 2023

  • 2

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy obratio se putem društvenih mreža povodom Dana nezavisnosti SAD-a, nakon što je zbog nevremena otkazan prijem u dvorištu Ambasade.

"Večeras obilježavamo 247. godišnjicu nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država. Planirali smo proslavu na temu osamdesetih godina i u skladu s tim mnogi od nas, baš kao i ja, obučeni smo u modnom stilu osamdesetih. Nažalost, veliko nevrijeme koje je pogodilo Sarajevo primoralo nas je da otkažemo prijem, ali to ne znači da noćas nećemo proslavljati. Želim podijeliti sa vama ono što sam namjeravao reći našim gostima večeras", započeo je obraćanje Murphy.

Kazao je kako su događaji vezani za borbu Amerike za slobodu mubliski, ne samo iz razloga što je ponosni Amerikanac, već i zato što je zaljubljenik u historiju.

"Zato čitam i učim što više mogu o vašoj historiji – historiji Bosne i Hercegovine. Ali, prva ljubav bila mi je historija moje vlastite zemlje: naša borba za nezavisnost, naš građanski rat i okončanje ropstva, te zauzimanje pozicije svjetskog lidera od strane Sjedinjenih Država tokom posljednjeg vijeka", poručio je Murphy.

Kulturološka referenca

Kazao je da ako postoji ijedna decenija u američkoj historiji koju može shvatiti bez ikakvog istraživanja, bez biblioteka i Wikipedije, da su to bi bile osamdesete.

"U mnogim aspektima ta decenija je moja kulturološka referenca. Pitajte slobodno bilo koga ko radi ovdje u Ambasadi. Rijetko da prođe neki interni sastanak, a da ja ne citiram neki film iz osamdesetih kako bih dočarao šta mislim. Imam primjerak najboljeg ikada snimljenog američkog filma o srednjoškolcima, “The Breakfast Club” u svojoj kancelariji…na VHS kaseti. Sve ovo znači da sam ja taj kome treba da zahvalite (ili da ga kritikujete) za temu naše ovogodišnje proslave", rekao je Murphy.

Naveo da je osamdesetih sazrijevao, a kulturna, društvena i politička dešavanja te decenije imala su golem uticaj na njega, baš kao i na ostatak svijeta.

"Osamdesete su položile temelje konzumerizmu kakav sada poznajemo i živimo. Bila je to decenija MTV, kada je jedna jedina, TV stanica, pionir u tom polju, iznjedrila američke mega-zvijezde poput Madonne, Princea, Whitney Houston i Michaela Jacksona. CNN, prva TV stanica koja je emitovala vijesti 24 sata dnevno, nastala je osamdesetih. Osamdesetih su osobni računari doživjeli eksploziju popularnosti u Americi, video igrice su zavladale našim domovima i rođen je internet, uvodeći neviđenu revoluciju u informisanje i komunikacije", rekao je Murphy.

Istakao je da je do kraja decenije bilo razloga za veliki optimizam u Americi i svijetu.

"Komunizam se srušio, Željezna zavjesa je pala, srušen je Berlinski zid i vidjeli smo kako se demokratija i slobodna tržišna ekonomija šire, ne samo u Istočnoj Evropi, već i u Latinskoj Americi i drugim mjestima. Neki su ovaj momenat nazvali Kraj istorije. Više od tri decenije kasnije, znamo da smo potcijenili izazove koji su uslijedili nakon završetka Hladnog rata", naveo je Murphy.

Rekao je da dok su Sjedinjene Države i veliki dio Evrope osamdesete ispraćali uz optimizam, građani Bosne i Hercegovine suočavali su se sa mnogo drugačijom i mračnijom stvarnošću – kakvu mnogi u Americi i na Zapadu nisu željeli da vide.

"Nismo odlučno reagovali kada je etnonacionalistička retorika dosegla opasne razmjere na Balkanu. A kada je došao rat, kada se ovaj grad našao pod opsadom, kada smo vaše strahote gledali na TV ekranima u svom dnevnom boravku, posredstvom tog istog CNN koji je rođen osamdesetih, nismo se odmah odazvali vašim pozivima. Oklijevali smo…predugo. Vremenom smo ipak djelovali. Tragedija je da je bilo prekasno da bismo spasili hiljade života, uključujući i žrtve genocida u Srebrenici. Ali, kada smo reagovali, reagovali smo odlučno", poručio je Murphy.

Kazao je da je Dejtonskim mirovnim sporazumom, kojem su posredovale Sjedinjene Države, okončan je rat koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

"On niti je bio niti jeste savršen sporazum. Danas se Dejton preispituje, namjerno pogrešno tumači i okrivljuje za stalne etničke podjele u zemlji. Ovo posljednje predstavlja zamjenu teza, odnosno uzroka i posljedice, ali jeste istina da su politički lideri ove zemlje prokockali obećani mir. Odabrali su da stalno iskorištavaju i naglašavaju podjele u ovoj zemlji. Bez obzira na to, Dejtonski mirovni sporazum zaustavio je krvoproliće i spasio živote. To je, dame i gospodo, činjenica, a na alternativu, a to znači više smrti i razaranja, užasno je čak i pomisliti", upozorio je Murphy.

Naglasio je da odbrana mira i demokratije, osiguranje prosperiteta i zacjeljivanje rana nikada neće prestati.

"Da parafraziram predsjednika Ronalda Reagana, to su generacijski izazovi. Izazovi za koje smo se nadali da će svijet prevazići nakon Hladnog rata krajem osamdesetih i danas su bolno vidljivi – od žestoke ruske agresije na Ukrajinu, do rasta neliberalnih, anti-demokratskih političkih pokreta širom Zapadnog svijeta", rekao je Murphy.

Tenzije su jasne

Poručio da je nemoguće negirati današnje osporavanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine.

"Od izbornih nepravilnosti i korupcije, huškanja na rat, negiranja genocida do aktivnosti NSRS od 26. juna – tenzije su jasne, a za mnoge građane Bosne i Hercegovine, sličnost sa predratnom historijom zemlje je uznemirujuća. Ali jedna stvar jeste drugačija. Sjedinjene Države su tu. Nakon rata koji je trajao od 1992. do 1995, Sjedinjene Države brzo su našle svoje mjesto ovdje u BiH. Postali smo vaš bilateralni razvojni partner broj jedan, a vremenom i vaš glavni vojni partner. Danas nijedna druga zemlja nije kao mi toliko posvećena BiH, njenim institucijama, organizacijama, njenoj mladosti i budućnosti unutar euroatlantske zajednice zemalja", poručio je Murphy.

Naveo je da posvećenost Sjedinjenih Država Bosni i Hercegovini nije posvećenost nekom političkom lideru ili stranci, nego da su posvećeni građanima ove zemlje i da se to nije niti će se promijeniti.

"Imajući to na umu, pozivam vas sve da podignemo čaše u čast trajnog prijateljstva između naših naroda i u čast naših zajedničkih, ozbiljnih, složenih, ali ključnih svakodnevnih napora kako bismo osigurali Bosni i Hercegovini mjesto koje joj pripada u evro-atlantskoj zajednici zemalja. Sjedinjene Države su uz vas, uz Bosnu i Hercegovinu, sada i zauvijek. Hvala i živjeli", zaključio je Murphy.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...