NAKON BURNE SJEDNICE FEDERALNOG PARLAMENTA OGLASIO SE NERMIN NIKŠIĆ: „Uprkos brojnim opstrukcijama i pokušajima da se…“

-Korak po korak, ali ćemo te zadatke polako rješavati, kazao je Nikšić.

  • Politika

  • 07. Jul. 2023  

  • 2

Uprkos brojnim opstrukcijama i pokušajima da se populizmom skrene pažnja i omalovaži naša politika konkretnih rješenja - uspjeli smo, poručio je federalni premijer Nermin Nikšić.

-Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je set vrlo važnih energetskih zakona. Dom naroda će, ne sumnjam u to, potvrditi ove zakone.

Ovo je dokaz da se pregovorima, kompromisom i razumnom politikom može postići mnogo više nego svađama i blokadama. Mi ćemo nastaviti ići reformskim putem, kao što smo i obećali.

Želim se zahvaliti svih zastupnicima koji su podržali ove vrlo važne zakone. Potvrdili su time da imaju razumijevanja za ubrzanje našeg puta u EU. Korak po korak, ali ćemo te zadatke polako rješavati.

Može biti slika sljedećeg: 7 ljudi

BiH je članica Energetske zajednice čime smo se obavezali da ćemo implementirati niz pravila iz EU. Stoga smo vodili računa da zakoni budu usklađeni s pravnom stečevinom EU i Evropske zajednice.

Neizmjerno me raduje da smo se konačno pokrenuli na našem putu ka EU. Vrlo dobro znam koliko je truda uloženo od strane prije svega ministra Vedrana Lakića, ali i njegovih kolegica i kolega, u danima u kojima smo usaglašavali prijedlog zakona. Zato još jednom svima čestitam, veliko hvala, ponosan sam i idemo dalje, poručio je Nikšić.

Podsjetimo, okončana je dugotrajna redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u čijem je toku odobren set od tri zakonska prijedloga  iz energetskog sektora.

Da bi stupili na snagu, potrebno je da prijedloge ovih zakona prihvati i Dom naroda.

To su Prijedlog zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti, Prijedlog Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije te Prijedlog zakona o električnoj energiji Federacije BiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić je rekao da je ovaj set  reformskih zakona važan za građane i budućnost cijelog energetskog sektora Federacije BiH.

Na sjednici je tokom narednih tačaka dnevnog reda, većinom glasova izražena saglasnost za davanje energetske dozvole Privrednom društvu „Vjetroelektrane“ Glamoč, a također je usvojen zaključak čija je suština nastojanje za deblokadu računa Agenciji za privatizaciju FBiH, kao i isplatu jednokratne novčane pomoći uposlenicima te agencije u što kraćem roku.

Predloženi zaključak da u Parlamentu bude održana tematska sjednica o značaju nastavka procesa privatizacije i ulozi Agencije u tom procesu nije dobio potrebnu većinu glasova.

Zastupnici su upoznati s izvještajem o rezultatima prošlogodišnjih aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine te je ova institucija zadužena da u roku od tri mjeseca dostavi u Parlament informaciju o tome koji pojedinci ili institucije nisu ispoštivali njene preporuke.

Nakon završetka redovne sjednice, predsjedavajuća Mirjana Marinković Lepić je nastavila započetu pa prekinutu vanrednu sjednicu ovog Doma, kada je konstatirano da nije bilo uslova za utvrđivanje dnevnog njenog reda jer na zasebnom uporednom zasjedanju parlamentarne Komisije za izbor i imenovanja niije bilo kvoruma a materijal tog radnog tijela je bio potreban za vanrednu sjednicu Doma.

Uz oštro protivljenje opozicije zbog namjera i načina na koji predsjedavajuća nastavlja prekinutu sjednicu, iako su kasni večernji sati, ona je kazala da je u međuvremenu stigao izvještaj Komisije za izbor i imenovanja i da su time uslovi za nastavak vanrednog zasjedanja ispunjeni.

Nakon svega Kolegij je donio odluku o prekidu sjednice.

Više pročitajte OVDJE.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...