"SB" NA PRESSU BORJANE KRIŠTO I EDIJA RAME: "Dobre i prijateljske odnose BiH i Albanije treba u budućnosti učvršćivati" (FOTO)

Rama da je došao u Sarajevo da bi informirao predsjedavajuću Vijeća ministara i o Berlinskom samitu koji će biti održan u oktobru u Tirani.

  • Vijesti

  • 07. Jul. 2023  07. Jul. 2023

  • 0

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto istaknula je nakon susreta sa premijerom Republike Albanije Edijem Ramom te sastanka delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Albanije da su razgovarali o dobrim i prijateljskim odnosima između dviju zemalja te njihovom budućem učvršćivanju.

Po njenim riječima, odnosi dviju zemalja su bez bilo kakvih otvorenih pitanja, s naglaskom da ih treba dalje u budućnosti učvršćivati, "i naše odnose i našu regionalnu suradnju, a svakako i našu bilateralnu saradnju". 

"Ta saradnja treba biti kroz intenziviranje razgovora i na institucionalnom nivou, a i kroz politički dijalog. Nadam se i uvjerena sam da će današnja posjeta predsjednika Vlade Republike Albanije Edija Rame doprinijeti i unaprijediti naše odnose", kazala je Krišto.

Dodala je da je informirala goste o aktuelnoj političkoj situaciji i odnosima u BiH, posebno s aspekta funkcioniranja, a i nadležnosti institucije Vijeća minsitara BiH.

Premijer Republike Albanije Edi Rama je kazao kako žele jačati odnose između dvije države, te da rade na tome da bude otvorena ambasada Republike Albanije u BiH.

Napomenuo je da u BiH živi izvjestan broj pripadnika albanskog naroda, a isto tako i u Albaniji ima Bošnjaka "kojima je garantirana sloboda i sva ostala prava koja pripadaju jednoj zajednici ili narodu".

"Nije tajna da mi štitimo interese Kosova i isto tako ovim Berlinskim procesom želimo da postignemo slobodu kretanja kao i za građane Kosova koji nailaze na teškoće i da bi to bilo kretanje samo pomoću lične karte. Nadam se da će i BiH, po uzoru na Republiku Srbiju, potpisati jedan takav sporazum", naveo je Rama.

Kaže da je došao u Sarajevo da bi informirao predsjedavajuću Vijeća ministara i o Berlinskom samitu koji će biti održan u oktobru u Tirani, prenosi Fena.

Premijer Republike Albanije Edi Rama boravi u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a na Međunarodnom aerodromu Sarajevu dočekao ga je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković. Posjeta albanskog premijera Bosni i Hercegovini dio je njegove balkanske turneje, koja obuhvata i posjete Skoplju, Prištini, Beogradu i Podgorici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...