BESANA NOĆ FEDERACIJE BiH: Ovo su pravi motivi zašto Trojka pristaje na Čovićeve zahtjeve OKO IZBORA VUKOJE, a SDP ima svoje interese u vezi Ustavnog suda BiH...

Izbor Marina Vukoje imao bi dalekosežne negativne posljedice po Bosnu i Hercegovinu, no u SDP-u i ostatku Trojke mnogo ne mare oko toga, jer oni imaju svoje lične interese...

  • Politika

  • 07. Jul. 2023  08. Jul. 2023

  • 2

Iza nas je jedna od najburnijih noći na političkoj sceni u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini, jer je prekinuta vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj je trebalo imenovati nedostajuće članove Komisije za izbor i imenovanje sudije Ustavnog suda BiH. 

Opozicija sastavljena od stranaka SDA, DF, NES i Stranka za BiH žestoko su reagovale, atmosfera je bila na rubu incidenta, a mogle su se čuti i prijetnje. 

Sporni izbor Čovićevog sličnog kandidata Marina Vukoje iz Širokog Brijega za sudiju Ustavnog suda BiH, koji nema ni jednog dana radnog iskustva kao sudija, kao i lažiranje izvještaja, nedostatak kvoruma u komisiji za izbor, samo su neke pojave koje su dovele do žestokog sukoba vladajuće koalicije. koje čine HDZ + Trojka (SDP, Naša stranka i NIP), te opozicije sa SDA, DF-om, Strankom za BiH i NES-om. 

Prema saznanjima Slobodne Bosne iz dobro obaviještenih izvora, stvarna pozadina cjelokupnog sukoba oko izbora Vukoje, je ono što SDP očajnički želi da se ovaj Čovićev kandidat imenuje u Ustavni sud BiH, kako bi SDP, iduće godine, kada Seada Palavrić ide u penziju, postavio. svog podobnog suda, iz reda Bošnjaka, u ovu instituciju. 

" SDP sve ovo hoće da 'odigra u rukavicama', jer znaju da je za Bošnjake u Hercegovini neoprostivo da otvoreno poguraju Vukoju ", upozorava naš izvor. 

Tako je Nermin Nikšić, nakon blamaže u Konjicu, kada mu je Dodik opsovao genocid u Srebrenici, i kada lider SDP-a nije reagovao, već je nastavio da sjedi sa predsjednikom RS, sada priredio novo poniženje Bošnjacima, podilazeći Čoviću oko Vukoje, kako bi iduće godine i sam imao svog suda iz reda Bošnjaka u Ustavnom sudu BiH. 

Iako su SDP-ovi kadrovi u Komisiji za izbor kandidata za Ustavni sud BiH Aner Žuljević i Damir Mašić inzistirali na čitavim listama kandidata, gdje bi onda bio izabran najbolji, ali u ovom slučaju to nije Vukoja, očito je da Nikšić prodaje Žuljevića i Mašića u korist Čovićevog kandidata, ili pak je sve to bila samo igračka za javnost, te da je lider SDP-a u tajnim razgovorima s Čovićem već sve unaprijed dogovorio. 

Na sinoćnjoj vanrednoj sjednici Parlamenta FBiH planiran je da se na prijedlog kluba HDZ-a u Komisiju za izbor i imenovanje budu izabrani HDZ-ovi zastupnici Marijan Marjanović i Goran Opsenica koji bi zamijenili druga dva člana HDZ-a čiji je mandat prestao važiti imenovanjem. druge pozicije. 

Opozicija je strahovala da bi se imenovanjem nedostajućih članova Komisije otvorio put za izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH. Zastupnici opozicije burno su reagovali, rekavši da Komisija nije imala kvorum pa samim tim nije mogla poslati Izvještaj. 

Zastupnik SDA Salko Zildžić pozvao je predsjedavajuću doma Mirjanu Marinković-Lepić (Naša stranka) da prekine "farsu" i vrati se u okvire Poslovnika. 

"Kako smo danas prekinuli sjednicu ništa se nije promijenilo osim dokaza za krivičnu prijavu. Nemojte nas tjerati da na silu odgovorimo silom. Nećete održati sjednicu na silu", rekao je Zildžić. 

Mahir Mešalić zastupnik DF-a tokom obraćanja Parlamentu rekao je da je ono što radi vladajuća većina nasilja, laži i prevara. U jednom trenutku Mešalić je povisio glas i udario mikrofon. 

Zastupnik SDA Nezir Pivić rekao je da nije vjerovao da se može dešavati ono čemu su svjedočili, a to je anarhija. 

"Sinoć smo imali podvalu, laž kad su u sitnim satima u ponoć pokušali da završe proces imenovanja sudije Ustavnog suda po želji Dragana Čovića (lidera HDZ-a), kako su mu vjerojatno obećali na sastanku u Konjicu. Režija je Čovića, a izvođač radova su iz podaničke Trojke ", dodao je Pivić. 

Zbor za održavanje sjednice Komisije je 6 od 11 članova. Sjednica Komisije održana je sa samo pet prisutnih članova, te iz tog razloga opozicija tvrdi da je prekršen Poslovnik i Ustav FBiH. Članovi Komisije iz SBiH, DF-a, NSZ-a i SDA nisu došli na sjednicu. 

Marin Vukoja je dugogodišnji sekretar Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Na tu poziciju postavljen je kao kadar HDZ-a BiH Dragana Čovića. 

SB

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...