PROFESOR KASIM TRNKA: "Dodik izvršava naredbe koje dolaze iz moskovsko-beogradske i banjalučke kuhinje"

"Dodik je po nalogu Rusije krenuo u negiranje visokog predstavnika", rekao je Trnka

  • Politika

  • 08. Jul. 2023  08. Jul. 2023

  • 2

Profesor Kasim Trnka, bosanskohercegovački teoretičar ustavnosti, večerašnji je gost u FACE specijalu.

Prof. Trnka: "Gdje su ti oponenti Dodikovom koceptu? Što njih nema u javnosti? Glavna kuhinja je na liniji Moskva – Beograd – Banja Luka; on je samo izvršilac njihovih koncepta. Schmidt je imenovan u skladu sa pravilima Vijeća sigurnosti UN-a; nisu oni morali ni da ga potvrde. Dodik je po nalogu Rusije krenuo u negiranje visokog predstavnika. Od tužbe protiv Schmidta nema ništa; on ima diplomatski imunitet. Dodik bi trebao na liječenje. Međunarodna se zajednica stalno povlači pred Dodikom"

Kasim Trnka, ekspert ustavnog prava: "Glavna kuhinja je na liniji Moskva – Beograd – Banja Luka; Dodik je samo izvršilac ruskog koncepta! Srbija se mnogo naoružava, a u svemu ima podršku Rusije! Neki u Srbiji čekaju drugo poluvrijeme (...)!"
Iako je situacija neizvjesna i teška, Kasim Trnka šalje optimistične poruke: "Kada BiH nisu uništili 1992. godine, neće ni danas, ma nikad!"

Kasim Trnka, ekspert za ustavno pravo i član delegacije BiH koja je pregovarala u Dejtonu objašnjava sličnost današnje situacije sa onom iz devedesetih godina: "U regionu se nije promijenilo ništa od devedesetih! I na diplomatskom i na vojnom planu, Srbija i Hrvatska dovode do nestabilnosti u BiH! Rusija se nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma uključila u procese u BiH! Ponovo vraćaju ideju o etničkoj podjeli BiH! Etničke stranke imaju mehanizme da blokiraju vlast! U Daytonu se nije znalo ko je pobjednik, a ko gubitnik. Taj sporazum je napravljen tako da BiH stavi u pat-poziciju! U Daytonu je navedeno da je to bio regionalni sukob, a Srbija i Hrvatska su potpisnice sporazuma! Nisu rekli da je to bila agresija, jer iz toga proizlaze odgovornost i brojne druge posljedice! Stranke na etničkom principu brinu samo o svom interesu! Demokratske snage se guraju na marginu! Dodik je sam rekao: 'Mi se nismo borili za BiH nego protiv BiH!' Čović podržava Dodika, jer misli da će profitirati!

Dodik agresivno promoviše svoj koncept; on to radi vrlo konsekventno! On dominira javnim prostorom! Gdje su ti oponenti Dodikovom konceptu?! Što njih nema u javnosti?! Schmidt je imenovan u skladu sa pravilima Vijeća sigurnosti UN-a; nisu oni morali ni da ga potvrde! Dodik je po nalogu Rusije krenuo u negiranje visokog predstavnika. Od tužbe protiv Schmidta nema ništa; on ima diplomatski imunitet! Dodik bi trebao na liječenje! Međunarodna se zajednica stalno povlači pred Dodikom! Sudije iz Ustavnog suda, iz reda srpskog naroda, niko nije otjerao! Dodik hoće da mijenja koncept Ustavnog suda BiH! Dodiku smetaju OHR i Ustavni sud, a to su posljednji osigurači koji smetaju Dodikovoj koncepciji razaranja BiH! Zato uz pomoć Rusije i prećutnu podršku Srbije sve ovo radi! On hoće da dovede svoje ljude u Ustavni sud, pa da oni kroz pravila suda uvedu koncept konstitutivnih naroda, odnosno princip blokade! To što je Rusija otvorila pitanje Ustavnog suda u Vijeću sigurnosti UN-a govori iz čije kuhinje sve ovo dolazi! Ivica Dačić je kazao da su devedesete bile prvo poluvrijeme! On računa na drugo poluvrijeme! Srbija se mnogo naoružava, a ima i podršku Srbije; sve mogu destabilizovati i ovaj prostor praviti po svojoj mjeri.

Schmidt je pogriješio što se uključio u ping-pong igru. Trebao je imati energičniji stav, a ne odgovarati na sve Dodikove poteze! Ja mislim da međunarodna zajednica čeka da vidi kako će se odvijati događaji u Ukrajini i hoće li doći do slabljenja moći Rusije, a samim tim i opadanja ruskog utjecaja u BiH. Dodik bi trebao biti smijenjen zbog svega što radi! Ambasador Murphy informiše svoje šefove u SAD o stanju u BiH; oni su dobro upoznati o svemu! Schmidtova odluka o izmjenama Krivičnog zakona je dobra! Dodik ima dobro naoružan MUP, ali bi NATO sigurno bio spreman da reaguje! NATO može procijeniti da je mir ugrožen i aktivirati Aneks Daytonskog sporazuma i poslati svoje vojnike u BiH! Mislim da je NATO trenutno previše okupiran odnosima u Ukrajini! To bi uradili da presijeku RS u slučaju secesije! BiH će, van svake sumnje, imati međunarodnu pomoć! Secesija ne bi prošla bez rata! Schmidt je blag kada kaže da su sve opcije na stolu! Šta time hoće da kaže? To je poruka Dodiku da nastavi svoj posao! Kosovo i RS nisu isto! Niko ne ugrožava prava građana u RS-u! Kosovo je bio konstitutivan element bivše Jugoslavije! Holbrooke je sam rekao da je greška što RS ima takvo ime! Logiku političke situacije u BiH prvi je u pitanje doveo Evropski sud za ljudska prava! Rekli su da je pojam konstitutivnih naroda imao legitimno opravdanje da bi se zaustavio rat, ali da sada treba ići ka tzv. briselskoj fazi u kojoj svi građani moraju biti ravnopravni, a diskriminacija uklonjena iz ustavnog uređenja! Domaće vlasti su se ukopale u Daytonski model; opiru se svakoj promjeni sporazuma! Vlasti moraju promijeniti Ustav BiH!"

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...