"TIJELIMA ĆEMO BRANITI SVOJE SELO": Mještani Bistrice pisali Miloradu Dodiku - "Ovo nisu radili ni Turci ni ustaše"

"Pogledi svih građana MZ Bistrica, Verići, Gornja Omarska su uperene prema vama u iskonskoj nadi da ćete nam pomoći da zaustavimo ono što ni Turci, Austrougari, Nijemci, fašisti, ustaše nisu uspjeli, a to je da se ugasi život u Bistrici".

  • Mini market

  • 10. Jul. 2023  10. Jul. 2023

  • 2

Ovim su se riječima građani koji danima protestuju protiv otvaranja rudnika lignita u Bistrici, obratili predsjedniku RS-a. 

U opširnom otvorenom pismu, oni su citirali članove Ustava RS-a po kojima, kao i svi drugi građani, i Bistričani imaju pravo na život u zdravoj sredini, te pravo na javno okupljanje i protestovanje i pravo na javno iznošenje mišljenja o radu državnih i drugih organa. Sva ova prava su im, tvrde Bistričani, u posljednja dva mjeseca uskraćena.  

Podsjetili su da je Vlada RS-a donijela odluku o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za eksploataciju uglja u Bistrici i to na inicijativu firme “Drvo - eksport” koja na terenu krši sve porpise.  

"Drvo - eksport Teslić već dva mjeseca raskopava Bistricu, devastira šume i potoke, a da za to do sada nemaju bilo kakvo odobrenje, ni saglasnost, pa makar i na toalet papiru. Građani postavljaju pitanje o kakvim je ovdje javnim interesima riječ, jer na ime koncesione naknade u budžet RS-a treba da uđe oko 300 hiljada KM", poručili su Bistričani, prenosi Srpskainfo.

Oni su ponovili da su spremni da iz vlastitih sredstava, “odvajajući od svoje djece”, sakupe taj novac i uplate ga u budžet RS-a, ukoliko se odustane od rudnika.

Bistričani se pitaju kako da sve što se dešava u njihovom selu objasne porodicama poginulih boraca iz svog komšiluka.

"U proteklom ratu, za RS život su dali mnogi građani Bistrice, 23 poginula, dva nestala, 40 ranjenih, na desetine RVI", navodi se u otvorenom pismu Miloradu Dodiku.

Bistričani su pozvali Dodika da posjeti Bistricu, kod Prijedora, i na licu mjesta se uvjeri šta se dešava, te apelovali da “zaustavi radove na otvaranju nelegalnog rudnika uglja u Bistrici.

Poručili su da će, kao i do sada, tijelima braniti svoje selo od devastacije.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...