STATE DEPARTMENT NA GODIŠNJICU GENOCIDA U SREBRENICI: Nikada nećemo zaboraviti

U saopštenju se navodi da su Sjedinjene Američke Države “posvećene podršci žrtvama, preživjelima i najmilijima više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su ubijeni u Srebrenici u julu 1995. godine”.

  • Sjećanje

  • 11. Jul. 2023  

  • 0

Kako bi se osigurala pravednija budućnost za građane Bosne i Hercegovine, potrebno je prihvatiti nepobitne činjenice genocida u Srebrenici i drugih zločina koji su počinjene za vrijeme rata u toj zemlji, navodi se u saopštenju američkog State Departmenta povodom 28. godišnjice genocida.

saopštenju se navodi da su Sjedinjene Američke Države “posvećene podršci žrtvama, preživjelima i najmilijima više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su ubijeni u Srebrenici u julu 1995. godine”.

“Nikada nećemo zaboraviti ovaj dan i nastavit ćemo podržavati one koji traže nestale, bore se za odgovore, brigu o preživjelima i traženje pravde za ove zločine”, navodi se.

Ističe se da su ambasador SAD-a u BiH, Michael Murphy, te specijalna izaslanica za praćenje i borbu protiv antisemitizma, ambasadorica Deborah Lipstadt, specijalna predstavnica za rasnu jednakost i pravdu Desiree Cormier Smith i ambasador za međunarodne vjerske slobode Rashad Hussain danas posjetili Srebrenicu kako bi “odali počast žrtvama, solidarizovali se sa ožalošćenima i suprotstavili se poricanju genocida”.

“Kako građani Bosne i Hercegovine gledaju u svjetliju i pravedniju budućnost, imperativ je raditi na pomirenju. Za to je potrebno prihvatiti nepobitne činjenice genocida u Srebrenici i drugih zločina. Sjedinjene Države će nastaviti podržavati demokratsku, inkluzivnu i prosperitetnu budućnost svih građana Bosne i Hercegovine”, navodi se.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...